Morgen wordt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts 46 jaar en dat wilden Tom Boonen en zijn vrouw Lore niet onopgemerkt voorbij laten gaan. In een filmpje vragen ze de minister om werk te maken van een wet die de sterilisatie van huiskatten verplicht.

Om de overpopulatie van ongewenste katten tegen te gaan pleit dierenrechtenorganisatie GAIA al jaren voor een wettelijk verplichte sterilisatie en castratie van de huiskatten. De zwerfkatten zorgen voor allerlei overlast en verspreiden besmettelijke ziektes.

Voorlopig is alleen wie katten wil weggeven of verkopen wettelijk verplicht ze te laten steriliseren. Voor ouderdieren geldt die verplichting niet zodat er toch steeds kittens worden geboren waar mensen zich van willen ontdoen.

Sensibiliseringscampagnes zonder wettelijke stok achter de deur hebben onvoldoende effect, klinkt het bij GAIA. Daarom dat Tom Boonen nu vraagt voor de wettelijke verplichting. 'Elk jaar worden in alle asielen duizenden katten gedumpt en ingeslapen gewoon omdat we de natuur zijn gang laten gaan. Daarom moet de minister snel werk maken van verplichte sterilisatie en steunen wij de campagne van GAIA', klinkt het in de video.

Tom en Lore hebben zelf ook twee katten. Arno werd gecastreerd, Nieke gesteriliseerd.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig