WEERBERICHT. Uitkijken voor gladde wegen
(Stockfoto) Foto: Shutterstock

Vrijdagnamiddag wordt het in veel streken vrij zonnig. In het noordoosten van het land en ten zuiden van Samber en Maas is de lage bewolking hardnekkig en blijft het dus op veel plaatsen grijs en vochtig. Dat meldt het KMI. De maxima liggen tussen 1 en 4 graden ten zuiden van Samber en Maas en tussen 5 en 8 graden elders. De wind waait matig uit het noordnoordoosten of het noorden.

Vrijdagavond zijn er eerst brede opklaringen, maar geleidelijk schuift er hoge bewolking over het land. Later in de nacht verschijnen in het westen van het land ook lagere wolken. Ten zuiden van Samber en Maas wordt de lage bewolking weer dikker en verschijnen nevel en mist. De wind wordt zwak en ruimt naar het zuidoosten. Aan zee wordt hij later opnieuw matig.

Het wordt een koude nacht met vrijwel overal vorst. Ten zuiden van Samber en Maas daalt het kwik tot tussen -1 en -5 graden. Elders liggen de minima tussen -2 en 0 graden. Enkel vlak aan zee blijven de temperaturen positief: minima rond +2 graden. Op veel plaatsen is er dus kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten en in de Ardennen ook door aanvriezende mist.

Zaterdagochtend is het al zwaarbewolkt in het westen van het land, terwijl er in het centrum en het noordoosten nog opklaringen zijn. Ten zuiden van Samber en Maas is het grijs met lage wolken, nevel en mist. Geleidelijk wordt het vanaf de kust overal zwaarbewolkt en in het tweede deel van de namiddag begint het in het westen licht te regenen. De maxima liggen tussen 1 en 5 graden ten zuiden van Samber en Maas en rond 6 of 7 graden elders. De wind waait zwak en later matig uit zuidoost tot zuidzuidoost.

In de nacht van zaterdag op zondagwordt het overal betrokken met lichte regen of motregen bij tussenpozen. In de Ardennen kan de neerslag winters worden. De minima liggen tussen -2 graden in de Hoge Venen en +6 graden aan zee, met zo’n 4 of 5 graden in het centrum van het land. In Hoog-België is er dus opnieuw kans op gladheid. De matige wind uit zuidzuidoost tot zuid wordt op de meeste plaatsen zwak.

Zondag lost een storing op over onze streken, onder invloed van drukstijgingen. De storing zorgt voor veel bewolking met soms wat lichte regen of motregen, of een bui aan zee. De maxima schommelen tussen 3 graden op de Hoge Venen en 8 graden aan de kust. De wind is zwak veranderlijk.

Maandag is het rustig met meer bewolking in het westen van het land. Wat lichte neerslag is daar niet uitgesloten maar algemeen gezien blijft het toch meestal droog. De maxima liggen tussen 5 en 9 graden.

Dinsdag blijft het zwaarbewolkt met kans op wat lichte neerslag. De maxima liggen rond 9 graden in het centrum van het land bij een matige zuidwestenwind.

Vanaf woensdag bereiken wat actievere storingen ons land. Het is dan ook vaak bewolkt met neerslag en soms wat meer wind. De maxima schommelen tussen 9 en 12 graden in het centrum van het land.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig