Poortje schrikt Zwarte Piet-tegenstanders in Nederland niet af
De Nederlandse acteur Patrick Mathurin als ‘de Nieuwe Sinterklaas’ enkele dagen geleden in Amsterdam. Mathurin is een van de actievoerders die protesteren tegen het “racistische fenomeen” Zwarte Piet. Foto: EPA

De polemiek rond Zwarte Piet is opnieuw helemaal losgebarsten in Nederland. De tegenstanders van Zwarte Piet laten zich niet afschrikken door toegangspoortjes die zaterdag bij de landelijke intocht van Sinterklaas staan in het Nederlandse Maassluis.

De gemeente wil op die manier voorkomen dat demonstranten zich tussen het publiek mengen. Een woordvoerster van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) zei vrijdag dat de demonstranten hun eigen locatie willen uitkiezen en zich niet in een vak willen laten plaatsen.

Ze doen daarom geen officiële melding bij de gemeente. “Als we naar een plek worden gewezen, omgeven door agenten, dan voelt dat als een beperking op ons recht om te protesteren. Dat willen we niet.”

De betogers lieten eerder al weten dat ze op de markt willen staan, waar de intocht eindigt. “We weten niet of dat haalbaar is’‘, zei de zegsvrouw. “Als we maar zichtbaar zijn, het liefst staan we bij elkaar.’‘ Met hoeveel mensen KOZP zaterdag komt, wilde de woordvoerster niet zeggen.

Ook voorstanders van Zwarte Piet komen demonstreren. De extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) heeft zich wel gemeld bij de gemeente.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig