Wapenstilstand is meest dodelijke feestdag op de weg

Als u vandaag de baan op moet, wees dan extra voorzichtig. 11 november is de feestdag waarop het grootst aantal dodelijke ongevallen gebeuren. 'November is een typische herfstmaand met veel regen en bladeren op de weg. Omdat er minder verkeer is, wordt er op zo een feestdag ook vaak sneller gereden', zegt Stef Willems van het BIVV.

Feestdagen zijn sowieso zwarte dagen op de weg. De meeste ongevallen gebeuren op 1 mei, op Paasmaandag en op Pinkstermaandag. Maar de meest dodelijke dag is zonder twijfel Wapenstilstand, zo blijkt uit cijfers van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV).

In de periode 2010 tot 2014 vielen op Wapenstilstand gemiddeld 4,3 doden per 1.000 letselongevallen op onze wegen. Op het Feest van de Arbeid waren dat er 2,4, op Allerheiligen 2,1. Het gaat om mensen die ter plaatse stierven of tot dertig dagen na het ongeval overleden maar wel als gevolg van de crash.

De oorzaak is volgens Stef Willems dat er op feestdagen minder verkeer is dan op normale weekdagen. Gevolg is dat de gemiddelde snelheid hoger ligt en (overdreven) snelheid blijft nu eenmaal een belangrijke oorzaak van verkeersongevallen.

Dat de meeste dodelijke ongevallen net nu gebeuren, is ook niet zo verwonderlijk, zegt het BIVV.

'Het wordt al kouder, meer mensen nemen de wagen, en ze passen hun gedrag niet altijd aan. November is een typische herfstmaand. Er liggen afgevallen bladeren op de weg, het regent en het waait vaker. Allemaal factoren die het verkeer gevaarlijker maken. Zeker in combinatie met overdreven snelheid', zegt Stef Willems.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig