PostNL wijst 'ongevraagd' voorstel van bpost af

Het Nederlandse postbedrijf PostNL heeft het 'ongevraagde en voorwaardelijke' overnamevoorstel van het Belgische Bpost afgewezen, laat het Nederlandse postbedrijf vrijdag weten. Bpost laat in een reactie weten momenteel geen actie te ondernemen op de afwijzing. De brief van PostNL wordt eerst nader bestudeerd.

Bpost lanceerde vorige zondag een verbeterd overnamevoorstel op zijn Nederlandse sectorgenoot: bpost had 2,5 miljard euro veil. Concreet wou bpost 5,65 euro (in cash en aandelen) op tafel leggen per aandeel PostNL. Het bedrijf benadrukte dat er alleen een concreet bod zou volgen indien PostNL met het voorstel zou instemmen.

Het voorstel kon het Nederlandse postbedrijf niet bekoren. PostNL heeft vertrouwen in de toekomst als zelfstandig bedrijf. Het geeft aan er financieel goed voor te staan en zich beter te ontwikkelen dan de rest van de markt.

Bovendien is het bod te laag en te riskant voor de aandeelhouders van PostNL en zijn de niet-financiële voorwaarden te vrijblijvend, luidt het. Zo zou een deugdelijke onderbouwing van de pensioengarantie, het creëren van banen en de oprichting van het voorgestelde innovatiecentrum ontbreken.

Daarnaast zet PostNL vraagtekens bij een krachtenbundeling die zou betekenen dat de Belgische overheid een te grote vinger in de pap krijgt. België is nu voor 51 procent eigenaar van bpost. Dat zou na overname van PostNL afnemen naar 40 procent, maar dat neemt volgens PostNL niet weg dat de overheid de facto nog steeds controle zou kunnen uitoefenen.
Ook de Nederlandse ministerie van Economie Henk Kamp was geen voorstander van de operatie. Volgens Kamp presteert PostNL goed als zelfstandig bedrijf en zou een overname door bpost een stap terug zijn. De Nederlandse premier Mark Rutte is dezelfde mening toegedaan.

Ondernemingsraad steunt directie PostNL

De centrale ondernemingsraad (COR) van PostNL ondersteunt de afwijzing van het bod van bpost door het bestuur van het postbedrijf. Het voorstel van bpost is volgens voorzitter Cees Degeling 'niet in het belang van PostNL en zijn medewerkers, en ook niet in het belang van de Nederlandse samenleving'.

De ondernemingsraad is het eens met het standpunt van het bestuur dat een zelfstandige koers van PostNL momenteel het beste is, en dat de Belgische overheid, die grootaandeelhouder is van bpost, op afstand moet worden gehouden. 'De COR wil niet dat de PostNL-medewerkers worden geconfronteerd met toestanden zoals bij Air France-KLM", verwijst de ondernemingsraad naar de bemoeienis van de Franse overheid met de luchtvaartmaatschappij.

Ook wordt de mening van het bestuur gedeeld dat de garanties die bpost heeft gegeven voor onder meer banenbehoud in de postdivisie niet geloofwaardig zijn.
 

In mei werd een eerdere toenaderingspoging van bpost door PostNL al afgewimpeld. Ook toen was PostNL niet overtuigd van de meerwaarde van een samengaan tegen de voorgestelde voorwaarden.

Volgens Koen Van Gerven, ceo van bpost, zijn bpost en PostNL samen beter gewapend tegen de dalende volumes in de brievenmarkt. Bpost en PostNL zouden samen een toonaangevende speler worden op de post-, pakket- en e-commercemarkt in Europa, en samen goed zijn voor meer dan 6 miljard euro omzet en 1 miljard euro (ebitda)winst.


 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig