Opgelet: virus verspreidt zich razendsnel via Whatsapp
Foto: EPA

“Weet jij dat het mogelijk is om je vrienden op WhatsApp te bespioneren?”, is een boodschap die zich momenteel via de populaire app verspreidt. Maar hoe aanlokkelijk deze boodschap ook lijkt: je klikt er best niet op. Want zo haal je een gevaarlijk virus binnen op je smartphone.

De boodschap circuleert voorlopig enkel in het Frans, Spaans en Portugees, maar als je buitenlandse vrienden hebt pas je ook in Vlaanderen beter op. Als je op de mysterieuze boodschap klikt, die vraagt om een programmaatje te installeren waarmee je onopgemerkt berichten van je vrienden kan lezen, wordt in tegenstelling een klein virus geïnstalleerd. De boodschap wordt vervolgens ook gedupliceerd naar alle mensen in je adressenbestand die ook WhatsApp gebruiken.

Via WhatsApp stuur je (gratis) via internet tekstberichten, maar ook foto’s, video’s en geluidsfragmenten, naar je contactpersonen. De gratis applicatie, intussen overgekocht door Facebook, kent intussen meer dan een miljard gebruikers wereldwijd. Ook in België gebruiken meer en meer mensen WhatsApp. Maar hoe populairder een app, hoe groter de kans op een virus die het veiligheidssysteem ondermijnt.

De oorspronkelijke afzender van het virusbericht is WhatsEspião (espião betekent letterlijk spion in het Portugees) en lijkt afkomstig van een gehackte gebruiker in Brazilië. Al meer dan 100.000 mensen zouden in de val zijn getrapt. Nochtans is het virus gemakkelijk te vermijden als je de volgende stelregel onthoudt: klik nooit op berichten van personen die je niet kent en dus ook niet vertrouwt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in