“Salah Abdeslam smokkelde minstens tien terroristen ons land binnen'
Foto: Nieuwsblad

Terreurverdachte Salah Abdeslam zou minstens tien IS-strijders ons land hebben binnengesmokkeld. Van hen waren er zes betrokken bij de aanslagen in Parijs en vier bij die in Brussel en Zaventem, achterhaalde VTM NIEUWS-programma 'FAROEK'. Een speciale uitzending van het programma, waarin de rol van Salah Abdeslam wordt onderzocht bij de voorbereiding van de aanslag, is zondag te zien.

Volgens 'FAROEK' ging Abdeslam de tien IS-strijders persoonlijk ophalen, met een gehuurde auto, in landen als Hongarije, Duitsland en Griekenland. De terroristen waren vanuit Syrië meegekomen met de vluchtelingenstroom via de Balkanroute. Uit de uitzending blijkt dus dat de rol van Salah Abdeslam veel groter is dan hij tot nu toe liet uitschijnen, zegt VTM NIEUWS in een persmededeling.

Salah Abdeslam is de enige overlevende van het terreurcommando dat op 13 november 2015 toesloeg in Parijs. Hij werd opgepakt op 18 maart, maar weigert mee te werken met het gerecht.

De extra 'FAROEK' is te zien op zondag om 13.45 uur. Dinsdag is er een heruitzending om 22.30 uur. In een tweede reportage wordt de avond van 13 november gereconstrueerd via getuigenissen van slachtoffers en politie.