Rechtszaak tegen Trump:rechter raadt minnelijke schikking aan
Foto: AP

Federaal rechter Gonzalo Curiel heeft donderdag de partijen die betrokken zijn in de oplichtingszaak rond de vroegere Trump University, aangeraden om een minnelijke schikking te treffen.

In 2010 dienden studenten een klacht in tegen Trump University, omdat ze zich bedrogen voelden omdat ze 35.000 dollar betaalden om vastgoedgeheimen van Trump te leren, terwijl de school niet geaccrediteerd was. Volgens de studenten had Trump, die 92 procent van de universiteit bezit, controle over alle grote beslissingen. Trump heeft dat altijd ontkend en verklaarde dat hij mensen in dienst had om de universiteit te leiden.

Het begin van de rechtszaak is gepland voor 28 november. De advocaten van Trump hadden gevraagd om de zaak uit te stellen tot volgend jaar omdat de nieuwe president de machtsoverdracht van 20 januari moet voorbereiden en omdat het in Trumps nadeel zou zijn moest hij niet kunnen getuigen.

Rechtszaak tegen Trump:rechter raadt minnelijke schikking aan
Foto: AP

Curiel moedigde daarop de verschillende partijen aan om tot een minnelijke schikking te komen voordat Trump op 20 januari de eed aflegt als president. Beide zijden gingen akkoord om samen te werken met rechter Jeffrey Miller om tot zo’n schikking te komen. Trumps advocaat Daniel Petrocelli liet al weten dat hij “een en al oor is”, aldus persagentschap Associated Press.

“Partijdig”

Trump verklaarde in juni nog dat Curiel, die bevoegd is voor het Trump University-dossier, partijdig is omdat hij een Mexicaanse achtergrond heeft, een uitspraak die veel commotie veroorzaakte. De advocaten van Trump hebben gevraagd om dergelijke uitspraken van tijdens zijn campagne niet te gebruiken als bewijzen in de zaak.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig