De Canadese zanger en muzikant Leonard Cohen is overleden. Dat meldt zijn platenlabel Sony Music Canada donderdag op Facebook. Hij werd 82 jaar.

‘Het is met een grote droefheid dat we melden dat de legendarische dichter, songwriter en artiest Leonard Cohen is overleden. We zijn een van de meest gerespecteerde en creatieve visionairen uit de muziekwereld verloren’, klinkt het op de Facebookpagina.

Er zal op een latere datum een herdenkingsdienst plaatsvinden in Los Angeles. De familie vraagt tijdens deze periode van rouw om privacy, aldus Sony Music Canada nog. Aan het huis van Cohen in Montreal werden vannacht al bloemen neergelegd. Op Twitter betuigden intussen tientallen collega-muzikanten en andere beroemdheden hun medeleven.

Cohen werd op 21 september 1934 geboren in Montreal, in de Canadese provincie Quebec, en verhuisde later naar Los Angeles. 

'Hallelujah', 'Suzanne' en 'So Long Marianne'

Zijn muziekcarrière begon meer dan 50 jaar geleden en Cohen geldt als een van de meest invloedrijke artiesten van de afgelopen decennia. Hij is bij het grote publiek vooral bekend door nummers als 'Hallelujah', 'Suzanne' en 'So Long Marianne', en zijn diepe, sombere stem en zijn melancholische aard. Hij schreef ook verschillende gedichtenbundels. 

Zijn werk handelde over thema's als politiek en sociale rechtvaardigheid, oorlog en vrede en liefde en haat, wat hem bijnamen als 'de hoogpriester van het pathos' opleverde. 

Cohen voelde einde naderen

Vorige maand nog bracht Cohen zijn veertiende album 'You want it darker' uit, dat door velen werd beschouwd als een testament. In een interview met met The New Yorker, dat werd gepubliceerd op 17 oktober, verklaarde hij nog dat hij vreesde dat hij de nummers waaraan hij werkte niet meer zou kunnen afwerken. 'Ik ben klaar om te sterven. Ik hoop dat mijn dood niet te oncomfortabel zal zijn.'

De Canadees werd in 2008 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Hij won verschillende Grammy Awards, onder meer de Grammy Lifetime Achievement Award en werd in 2011 ook opgenomen in de Songwriters Hall of Fame. Zijn laatste passage in België dateert uit 2013.