Zes doden bij aanslag op Duits consulaat in Afghanistan
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier heeft een crisisvergadering bijeengeroepen. Foto: AFP
De dodentol van de aanslag door de taliban op het Duitse consulaat-generaal in de Noord-Afghaanse stad Mazar-i-Sharif is gestegen tot zes. Er vielen ook 119 gewonden. Naast de vier slachtoffers van de aanslag, schoten Duitse soldaten ook twee mannen dood die aan het consulaat door een blokkade van het Duitse leger wilden rijden met een motorfiets.

Naast de twee vermoedelijke daders kwamen ook vier Afghanen om het leven. 'We zijn blij dat alle Duitse medewerkers van het consulaat-generaal ongedeerd en in veiligheid zijn', aldus de woordvoerder. 'We bieden ons medeleven aan aan de Afghaanse gewonden en de naasten van de slachtoffers.' De woordvoerder voegt ook toe dat de 'gewapende aanval tegen het consulaat afgelopen is'.

'De zwaar gewapende aanvallers werden door het veiligheidspersoneel van het consulaat-generaal, door de Afghaanse veiligheidskrachten en de speciale eenheden van de Navo-missie Resolute Support uit Camp Marmal tegengehouden', klinkt het. In Camp Marmal, op zowat tien kilometer van het consulaat, zijn ongeveer duizend Duitse soldaten ontplooid, en meteen na de aanval werd een snelleresponsteam naar het consulaat gestuurd. 

'Aanzienlijk beschadigd'

Afghaanse functionarissen lieten eerder weten dat de aanval werd uitgevoerd door slechts één kamikaze, maar persagentschap Reuters maakte wel melding van gevechten in de buurt van het consulaat. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken liet nog weten dat het gebouw 'aanzienlijk beschadigd' is.

De taliban reden met een zwaar voertuig vol explosieven, die verstopt waren onder een hoop kolen, in een muur van het gebouw, aldus een woordvoerder van de gouverneur. De aanslag is volgens de taliban een vergelding voor een luchtaanval in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz. Een week geleden waren daar bij een vermoedelijke luchtaanval van de Navo op de taliban meer dan 30 burgers gedood en 19 anderen verwond.

Het consulaat-generaal in Mazar-i-Sharif werd in 2013 geopend, en heeft een twintigtal Duitse personeelsleden in dienst.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig