ECI literatuurprijs gaat naar Martin Michael Driessen
Martin Michael Driessen (62) ontvangt al jaren goede recensies, maar bleef grotendeels onder de radar van het grote publiek. Foto: Bob Bronshoff

Opera- en toneelregisseur, vertaler en schrijver Martin Michael Driessen heeft zowel de ECI Literatuurprijs als de lezersprijs ontvangen voor zijn nieuwste boek Rivieren.

Eén van de grote outsiders op een shortlist naast Connie Palmen en Arnon Grünberg is vanavond door de vakjury bekroond met de ECI literatuurprijs 2016. Ook de lezersjury, bestaande uit 25 lezers van De Standaard en evenveel lezers van NRC Handelsblad, duidde Rivieren van Martin Michael Driessen (62) aan als beste werk op de lijst van zes.

De jury prees Driessens verhaal 'omdat het getuigt van een ingetogen grootheid, met schitterende beeldende zinnen en een onbestemde dreiging, en tegelijkertijd van een weldadige tijdloosheid'.

De Nederlandse schrijver ontvangt al jaren goede recensies, maar bleef grotendeels onder de radar van het grote publiek. Deze overwinning kan daar wel eens verandering in brengen.

Driessen mag vanavond naast de 50.000 euro verbonden aan de prijs van de vakjury, ook nog 10.000 euro mee naar huis nemen voor zijn winst van de lezersprijs. Het is de eerste keer dat ook aan die laatste een geldsom verbonden is.

Lees verder onder de afbeelding.

ECI literatuurprijs gaat naar Martin Michael Driessen
Foto: rr

‘Veelzijdig schrijver’

Driessen debuteerde in 1999 met Gars, om daarna spoorloos te verdwijnen tot in 2012. Toen was daar opeens Vader van God, een speels en toch diepzinnig boek, geprezen in vele kranten. Rivieren, zijn nieuwe boek, ontving van De Standaard een bijzonder positieve recensie en werd beoordeeld als ‘een toekomstige klassieker’. Het boek bestaat uit drie novellen, waarmee het tot een genre behoort dat zeer uitzonderlijk in de prijzen valt.

‘Ik ben een romanlezer, maar nadat ik Rivieren las, heb ik me afgevraagd: waarom lees ik niet meer verhalen?’, zegt Ton Hermens (54), lezer van De Standaard, die in de lezersjury zetelde. ‘Het is een rijk boek, zowel qua taal als qua ideeën; erg verrassend ook. Driessen knoopt de drie verhalen met dat water thematisch aan elkaar. Het idee is: pantha rhei, terwijl alles verandert gaat het leven door.’

‘In deze drie verhalen toont Driessen toch ook aan hoe veelzijdig hij als schrijver is. Ik las een paar jaar geleden ook Vader van God met plezier. Het eerste verhaal gaat over een supernarcist met wie het slecht afloopt. We kennen allemaal dit soort mensen, en veel komen er helaas mee weg: directeuren die zonder omkijken duizenden mensen ontslaan. Kijk, in dit verhaal loopt het nu eens slecht af met de narcist. Vooral het laatste verhaal van Rivieren kon me bekoren: over hoe twee clans, de Franse families Chrétien en Corbés, hun eeuwenoude haat, iets wat diep in mensen is gesleten, toch gaandeweg kunnen omzetten in een soort van verbroedering.’