KBC stuurt 200 bankiers op vervroegd pensioen
Foto: BELGA

KBC zet 28 miljoen opzij om met een vrijwillig vertrekplan 200 bankiers vervroegd met pensioen te sturen.

KBC informeerde vandaag tijdens een gewone ondernemingsraad de vakbonden dat het aan minstens 200 werknemers een selectief en individueel aanbod wil doen om vervroegd op pensioen te gaan.

Het gaat volgens KBC om werknemers die minstens 40 jaar bij de bank werken of minstens 56 jaar oud zijn. Bovendien moeten ze werken in afdelingen waar - mede onder invloed van de toenemende digitalisering - grote veranderingen gepland zijn.

KBC wil voor het vrijwillig vertrekplan, dat volgens de bank past in de lopende CAO Tewerksteling 2016-2017, in het eerste kwartaal 28 miljoen euro opzijzetten om de kosten te dekken. Wat neerkomt op 140.000 euro per persoon.

50 procent brutoloon

Bedoeling is dat het gros van de 200 bankiers in de tweede helft van 2017 de bank verlaat. Tot hun wettelijke pensioenleeftijd krijgen ze dan 50 procent van hun brutoloon verder uitbetaald door de bank.

‘Medewerkers kunnen niet zelf vragen om vervroegd te vertrekken. De bank zal zelf 200 mensen aanspreken. En als er onvoldoende medewerkers op het aanbod ingaan - wat hun goed recht is - zullen we meer mensen aanspreken tot we het aantal van 200 hebben bereikt’, legt KBC-woordvoerster Viviane Huybrecht uit.

Bij KBC werken in België ruim 13.000 mensen. De bank blijft wel selectief rekruteren en benadrukt dat het vertrekplan niet geldt voor medewerkers van de Franstalige zuster CBC, dat onder een andere CAO valt.

BNP Paribas Fortis

KBC is niet de enige grootbank die extra werknemers met vervroegd pensioen stuurt. Ook bij BNP Paribas Fortis onderhandelen werkgevers en vakbonden over een nieuw vrijwillig vertrekplan om 250 werknemers extra op vervroegd pensioen te sturen. Maar omdat de onderhandelingen over de nieuwe CAO daar nog lopen, is er bij BNP Paribas Fortis nog geen definitieve witte rook.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig