CULINAIR OVERZICHT

Hier kunt u het best goedkoop dineren volgens Bib Gourmand

14 november 2016avh, edm

Ook de foodie met een beperkt budget kan opnieuw op ontdekkingstocht. De negende editie van restaurantgids Bib Gourmand Benelux, waarin restaurants worden aangeprezen waar u voor 37 euro een heerlijk driegangenmenu kunt eten, telt 43 nieuwe adressen.

De restaurantgids Bib Gourmand kan gezien worden als het kleine zusje van de Michelingids. Enkel restaurants met een keuzemenu onder 37 euro (voorgerecht, hoofdgerecht en dessert) komen in aanmerking. De recensenten kijken bij de gekozen restaurants vooral naar de prijs/kwaliteitsverhouding.

In totaal telt de gids 313 adressen, waarvan 165 in ons land. Dat zijn er een aantal minder dan vorig jaar, toen de restaurantsgids voor het eerst met meer dan 300 adresjes kon uitpakken. Maar niet getreurd: er valt nog genoeg te ontdekken voor foodies met een beperkt budget. Zo telt de gids 25 nieuwe Belgische namen en pakt ze uit met een variëteit aan kookstijlen. Zo staan sinds dit jaar ook de dimsum van 5 Flavors Mmei in Antwerpen in de gids, samen met de traditionele lekkernijen van Bodo in Gent en de bistroklassiekers van Toucan in Elsene. Voor lekkers uit de Ardennen kunt u terecht bij Les Terrasses de l'Our, waar u achteraf ook kunt overnachten.

Lees verder onder de kaart

Op de kaart vindt u een overzicht van alle Belgische bistro's waar u voor maximaal 37 euro een volledig menu kunt gaan eten.

= Bib Gourmand laureaten
= Nieuwkomers

'De Bib Gourmand kent zowel bij het grote publiek als bij de restaurateurs een groeiend succes', aldus Michael Ellis, internationaal directeur van Michelin. 'Dat bewijst de evolutie van het aantal adressen die de afgelopen twintig jaar zijn onderscheiden: vandaag zijn 313 adressen geselecteerd, in 1997 waren dat er nog maar 112. En alle kookstijlen komen aan bod: van terroirkeuken tot mediterrane en Aziatische specialiteiten.'

De Bib Gourmand telt ook steeds meer adresjes bij onze noorderburen, waar de teller intussen op 134 staat. Onder de achttien nieuwkomers ook een aantal chefs die in het verleden een sterrenrestaurant hebben gerund, maar zich nu focussen op een meer toegankelijk concept. Zoals Ysbrandt Wermenbol: hij stopte in 2014 met zijn sterrenrestaurant Le Marron om het laagdrempeligere Lime te openen. De Spandershoeve in Hilversum, dat opnieuw in de gids werd opgenomen, was destijds het eerste Nederlandse restaurant met een Indonesische keuken dat een Michelinster werd toegekend, maar chef Jordie James concentreert zich al een aantal jaar op een bredere kaart.