De verborgen betekenis achter de kledingkeuze van Clinton (bis)
Foto: Photo News

Een outfit kan veel zeggen, en dus werd er woensdag niet enkel gesproken over de speech van Hillary Clinton na haar nederlaag, maar ook over het broekpak dat ze voor die gelegenheid had aangetrokken.

Hillary Clinton kwam woensdag haar achterban bedanken in een zwart broekpak met paarse accenten en blouse in dezelfde kleur. De oplettende kijker zag dat ook haar echtgenoot Bill een matching das had gekozen, waardoor we kunnen besluiten dat de kleur niet toevallig gekozen werd.

De Democratische presidentskandidate had bij de drie presidentiële debatten achtereenvolgens gekozen voor de kleuren blauw, rood en wit (niet toevallig de kleuren van de Amerikaanse vlag), terwijl het wit volgens modejournalisten ook een verwijzing is naar de suffragettebeweging, die begin vorige eeuw ijverde voor stemrecht voor vrouwen en meer rechten voor vrouwen.

Wat dan met paars? Dat is het resultaat wanneer je de kleuren blauw en rood mengt, niet toevallig de kleuren van de twee voornaamste politieke partijen in de VS, de Democraten en de Republikeinen. Oftewel een stille oproep om in de toekomst samen te werken.

Maar het kan ook (wederom) een verwijzing zijn naar de suffragettes, die naast wit (zoals eerder vermeld) ook wel eens met paars (en goud) worden geassocieerd.

Nog meer betekenis nodig? Vogue ging dan weer op zoek naar de diepere, culturele context van de kleur. Paars zou volgens hen symbool staan voor rijkdom en macht en in bepaalde regio’s in de wereld wordt het ook geassocieerd met een kleur voor rouw.

Maar de échte winnaar op verkiezingsdag, dat was de Amerikaanse ontwerper Ralph Lauren. Hij ontwierp niet alleen (opnieuw) het broekpak van Hillary, maar is ook verantwoordelijk voor de witte jumpsuit waarin Melania Trump zich had uitgedost om haar echtgenoot bij te staan bij zijn overwinningsspeech.