Oh, boy
Central Park, New York City. Foto: AP
Voormalig redacteur voor De Standaard Online Robin De Clercq woont en werkt sinds een half jaar in New York City. Hij merkte vandaag hoe zijn stad collectief verslagen reageerde op de verkiezingsoverwinning van Donald Trump.

New York is een blauwe staat, met Ronald Reagan in 1984 als laatste Republikeinse overwinnaar. Ook tijdens deze verkiezingen ging een meerderheid (59%) van de stemmen naar de Democraten. In New York City was de voorkeur nog duidelijker: maar liefst 74,3 procent wou Hillary Clinton de opvolger van Barack Obama zien worden. Afgelopen nacht liepen de zaken evenwel lichtjes anders, en de stad reageert dan ook verslagen.

Dat werd meteen voelbaar op de metro richting mijn werk. Alsof de hele wagon op de terugkeer was van een begrafenis. Er heerste een duistere, verslagen sfeer. New Yorkers reageren verward, collectief verlamd. Zoals op wel meer plekken in dit land en in het buitenland: niemand had verwacht dat dit zou gebeuren.

De mensen zijn evenwel niet boos. Men beseft dat Trump op een democratische manier verkozen is. Ik verwacht hier dan ook geen protestmarsen. De mensen kijken uit naar president Trump, zij het op een bange, afwachtende manier. Men zet zich schrap, met een welgemeende “oh, boy”.

Elk gesprek dat ik voer of opvang gaat over verwachtingen rond Trumps beleid. Vragen rond hoe de banden met landen als Rusland en Iran zullen zijn, bijvoorbeeld. Gaat die muur op de grens met Mexico effectief gebouwd worden, en hoe snel? En wat met Trumps dreigementen jegens Hillary Clinton en de vrouwen die hem beschuldigden van seksueel misbruik?

Op het werk is dat niet anders, al klinkt het daar iets optimistischer. “Al het goede dat dit land in het verleden bereikt heeft, is voortgekomen uit een strijd tegen iets slechts”, klinkt het. De verkiezingsoverwinning van Donald Trump wordt als een oorverdovende wake up call beschouwd. Amerika heeft te lang aanvaard dat zaken verre van ideaal waren in dit land, te lang geloofd in het status quo, en de verwachting is dat Trumps verkiezing het establishment wat dat betreft zal wakkerschudden.