De rechtsprocedure van negen gemeenten uit de Vlaamse Rand om een uittreding uit de waterintercommunale Vivaqua af te dwingen, wordt onverminderd verdergezet. De gemeenten eisen ook de vernietiging van de fusie met Hydrobu, waarover gisteren/dinsdag beslist wordt. Dat meldt burgemeester Luc Deconinck (N-VA) van Sint-Pieters-Leeuw. Samen met Dilbeek, Machelen, Steenokkerzeel, Grimbergen, Merchtem, Tervuren, Kortenberg en Wemmel startte zijn gemeente de procedure op.

Vivaqua weigert in te gaan op de eis van de gemeenten om uit te treden, hoewel het gewestelijk samenwerkingsakkoord uit 2014 dit mogelijk maakte. De gemeenten willen uittreden omdat ze onvoldoende inspraak hebben in deze door zes Brusselse gemeenten gedomineerde intercommunale. De Vlaamse gemeenten zien ook de fusie met de Bruselse waterintercommunale Hydrobu niet zitten omdat deze met een enorme schuldenberg kampt, terwijl Vivaqua financieel gezond is. De algemene vergadering van Vivaqua gaf ondanks het Vlaams protest groen licht voor deze fusie.

“Onze eis aan de rechter om Vivaqua te verplichten om deze algemene vergadering uit te stellen tot hij een vonnis velde over onze eis tot uittreding werd enkele dagen terug afgewezen, maar de rechtsprocedure om uit te kunnen treden wordt onverminderd voortgezet”, zegt Deconinck. “Er zal hierover in maart 2017 gepleit worden. Tegelijk eisen we nu ook dat de beslissing tot fusie ongedaan wordt gemaakt. Vivaqua heeft 400 miljoen euro eigen middelen en 200 miljoen euro leningen, maar bij Hydrobu is dat respectievelijk 100 en 500 miljoen. De fusie impliceert een zwaar verlies voor Vivaqua en een serieuze vermindering van de waarde van ons aandeel in deze watermaatschappij.”