Cross in Niel pakt uit met opvallende hindernis, voor het eerst te zien in België
Foto: rr
De Jaarmarktcross in Niel kan vrijdag 11 november niet rekenen op de komst van de twee toppers Wout Van Aert en Mathieu Van der Poel, maar de organisatie zat niet stil en pakt uit met een opvallende nieuwigheid: het spinnenweb.

De derde manche van de Soudal Classics biedt opnieuw een volledige waaier aan uitdagingen: zware stroken in de weide, een technische zone met verschillende lussen op de Rupeldijk, een zandbak op het industriedomein van betonfabriek Coeck en een uitgebreide recuperatiestrook in de aankomstzone. Dit jaar wordt dat alles aangevuld met een nieuwe en spectaculaire attractie: het spinnenweb. 

Het spinnenweb of "de carrousel" werd vorig seizoen door Camiel Van den Bergh al geïntroduceerd in de internationale veldrit in het Nederlandse Rucphen en krijgt nu ook op het hoogste niveau in België navolging in de Soudal Classics. De crossers cirkelen eerst van buiten naar binnen en keren er dan in tegengestelde richting weer uit. Kortom, een uniek schouwspel voor de toeschouwers. 


"Je moet je blijven focussen op je eigen spoor, als je even opzij kijkt, word je helemaal gek", was de conclusie van Tom Meeusen na de veldrit in Rucphen. 

Titelverdediger Kevin Pauwels is ambitieus

Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games) wil vrijdag zichzelf opvolgen in de Jaarmarktcross van Niel, die traditioneel op wapenstilstandsdag gereden wordt. 

Wout van Aert en Mathieu van der Poel passen voor de Jaarmarktcross, die niet in een regelmatigheidscriterium opgenomen is, wat de kansen van Pauwels alleen maar groter maakt. “Het is moeilijk om hen te verslaan”, beseft Pauwels. “In Niel komen ze niet aan de start en dus ligt er een mogelijkheid voor mij open. Ik heb dit seizoen nog geen enkele zege geboekt en daar wil ik nu verandering in brengen. Terugkeren naar waar je ooit al won, is ook altijd leuk. Vorig jaar had ik deze tijd een goede periode. Ik heb altijd een poosje nodig voordat de motor echt aanslaat. De jongste weken begint het wat beter te draaien. Ik heb terug een beter gevoel op de fiets.”

Bij de vrouwen wordt opnieuw een clash tussen Sanne Cant en Jolien Verschueren verwacht. Cant won vorig jaar, voor Verschueren en de Britse Nikki Harris. .

Het programma:

10u30: Nieuwelingen
11u30: Junioren
13u00: G-cross
13u45: Vrouwen elite
15u00: Elite en beloften

Palmares:

2015: Kevin Pauwels
2014: Sven Nys
2013: Sven Nys
2012: Niels Albert
2011: Sven Nys

Belangrijkste deelnemers:

Elite en beloften: Kevin Pauwels, Tom Meeusen, Marcel Meisen (Dui), Toon Aerts, Julien Taramarcaz (Zwi), Michael Boros (Tsj), Gianni Vermeersch, Vincent Baestaens, Jim Aernouts, Rob Peeters, Philipp Walsleben (Dui), Wietse Bosmans, Jens Adams, Joeri Adams, Jan Denuwelaere, Thijs Aerts, Quincy Vens, Yannick Peeters, Kevin Cant

Vrouwen: Sanne Cant, Ellen Van Loy, Jolien Verschueren, Loes Sels, Maria Alice Arzuffi (Ita), Joyce Vanderbeken, Githa Michiels, Karen Verhestraeten, Yenthe Boons, Tinne Vermeiren .