Belgen onthullen hoe alzheimer zich in hersenen verspreidt
Foto: Science Photo Library

Een ontdekking van onderzoekers van het VIB-KU Leuven opent nieuwe perspectieven voor de behandeling van neurodegeneratieve ziekten zoals alzheimer. Uit het onderzoek blijkt dat de synapsen (de plaatsen waar hersencellen elkaar raken om elektrische signalen door te geven) de schadelijke eiwitten die aan de basis liggen van de ziekte van alzheimer zich in de hersenen verspreiden en op die manier deze aandoening verergeren.

'Naarmate de ziekte vordert worden steeds meer hersengebieden aangetast door schadelijke eiwitten', legt  professor Patrik Verstreken, die het onderzoek leidde, uit. 'We wisten al dat deze schadelijke eiwitten de bestaande hersenvertakkingen volgen, maar het was nog onduidelijk hoe de verspreiding zelf precies in zijn werk gaat. We hebben nu kunnen aantonen dat ze via de synaps van de ene hersencel naar de andere bewegen.'

De onderzoekers konden bovendien aantonen dat genetische familiale afwijkingen dit proces kunnen beïnvloeden. Een van die bekende genetische afwijkingen (genaamd BIN1) zorgt met name voor een vlottere transmissie van die schadelijke eiwitten via de synapsen en werkt op die manier een snellere verspreiding van de ziekte in de hand.

'Nu we het verspreidingsmechanisme kennen is het zaak om slimme manieren te zoeken om het te verhinderen', aldus Dieder Moechars van Janssen Research & Development met wie de onderzoekers van de VIB-KU Leuven samenwerken.