Europese buitenlandministers beraden zich zondag over relatie met VS
Federica Mogherini heeft de ministers uitgenodigd om een informeel gesprek te voeren over de toekomst van de relaties met de Verenigde Staten. Foto: EPA

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken komen zondagavond in Brussel bijeen om zich te buigen over de gevolgen van de overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Voor maandag was reeds een formele ministerraad gepland, maar de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini heeft de ministers uitgenodigd om zondagavond al een informeel gesprek te voeren over de toekomst van de relaties met de Verenigde Staten, zo deelde haar woordvoerster op sociale media mee.

Eerder op de dag hadden Europees president Donald Tusk en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker reeds een brief aan Trump gestuurd om hem te feliciteren. Ze beklemtoonden het belang van het trans-Atlantische partnerschap en nodigden de Republikein uit voor een Europees-Amerikaanse top ‘bij de eerste gelegenheid die hem schikt’.

Tusk erkende later in een statement dat de samenwerking tussen Europa en de VS ‘grote inspanningen zal vragen van beide zijden’. De EU is een sterke en betrouwbare partner en zal dat blijven. We verwachten hetzelfde van Amerika en zijn nieuwe president’, aldus de Pool, die gewaagde van ‘een moment van onzekerheid over de toekomst van onze trans-Atlantische relaties’.

‘Nog steeds goede redenen voor TTIP’

Ook Juncker liet verstaan dat hij meer duidelijkheid wil over de koers die Tusk wil varen op domeinen als veiligheid, klimaatverandering en handel. Zo vaarde Trump tijdens de campagne meermaals uit tegen vrijhandelsakkoorden. Het roept vragen op over de toekomst van de lopende onderhandelingen over het Europees-Amerikaanse vrijhandelsakkoord TTIP.

Vicevoorzitter Jyrki Katainen hield er woensdag alvast de moed in. ‘Ik heb persoonlijk nog geen krachtige verklaringen tegen TTIP gehoord’, aldus de Fin, die erop hamerde dat er ook na de zege van Trump goede redenen voor TTIP blijven bestaan, zoals jobcreatie en een beter investeringsklimaat.