Baltische landen reageren behoedzaam op verkiezing Trump
Donald Trump wil minder geld uitgeven aan de NAVO. Foto: REUTERS

Estland, Letland en Litouwen houden hun adem in. Nu Donald Trump dan ook echt verkozen is tot de 45e president van Amerika, kunnen ze alleen maar hopen dat Trump zich niet aan zijn belofte gaat houden om de Amerikaanse NAVO-uitgaven drastisch terug te schroeven.

De Baltische staten feliciteren Donald Trump behoedzaam met zijn overwinning. De drie NAVO-landenlanden hopen dat Trump, voordat hij de Amerikaanse defensie-uitgaven in dit deel van de Europese Unie terugschroeft, besluit of hij hun al dan niet zal beschermen tegen Rusland.

De grootste angst in de drie landen - Estland, Letland, Litouwen - is dat met het wegvallen van Amerikaanse steun, Rusland gaat proberen om meer macht naar zich toe te trekken in de voormalige Sovjet-landen en hierbij geen geweld zal schuwen. De annexatie van de Krim in 2014 door Rusland heeft de Baltische landen wat dit betreft flink wakker geschud.

Campagneretoriek?
De Litouwse president Dalia Grybauskaite zei: 'Het Amerikaanse volk heeft haar keuze gemaakt. Wij respecteren hun keuze. We hebben vertrouwen in de Verenigde Staten, omdat ze onze trouwste bondgenoot zijn.'  

Saulius Skvernelis, de Litouwse minister-president hoopt dat het bij campagneretoriek blijft: 'Ik hoop van harte dat de uitspraken over defensie en Rusland onderdeel was de verkiezingscampagne en dat we ons voorlopig nog geen zorgen hoeven te maken.'