Dit vinden opiniemakers van president Trump
Donald Trump tijdens zijn overwinningsspeech. Foto: Photo News

In onze krant van zaterdag kwamen een aantal stemmen aan bod over de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Wat denken ze nu de uitslag bekend is?

‘Schuld van de weldenkende media’

Sophie De Schaepdrijver is professor Moderne Europese Geschiedenis aan Pennsylvania State University

Dit vinden opiniemakers van president Trump
Sophie De Schaepdrijver. Foto: BELGA

Wat was uw eerste gedachte toen u de resultaten zag binnenstromen? Wat een blamage voor dit land. Dat 58 miljoen mensen voor Trump konden stemmen na zijn incoherente optreden in drie debatten. Het heeft minder dan een half procent gescheeld. De weldenkende media treft schuld: de New York Times, bijvoorbeeld, heeft meer kritiek gespuid op Clinton dan op welke kandidaat ook. Het besteedde meer tijd aan haar e-mails dan aan alle andere punten in het politieke debat samen. Dat resulteerde in een lauwe “Clinton is het minste kwaad”-cultuur, terwijl het alle hens aan dek had moeten zijn. Het bewijst weer maar eens dat de vooroordelen tegen ambitieuze vrouwen heel diep zitten.

Wat zullen de gevolgen zijn? De trend zal zich op sociaal vlak doorzetten - wie er warm bijzit, zal er warm blijven bijzitten (democraten of republikeinen, maakt niet uit). De witte werkende klasse die op Trump stemde, zal het met z’n rode petjes en loze beloften moeten doen. Vrouwen- en vreemdelingenhaat zijn weer aanvaardbaar geworden, dat is angstaanjagend.

‘Minder globalisering kan positief zijn’

Michael R. Roskam is regisseur van onder andere ‘Rundskop’

Dit vinden opiniemakers van president Trump
Michael R. Roskam. Foto: Frank Bahnmuller

Wat was uw eerste reactie toen u de resultaten zag binnenstromen?So be it. Ik ben geen voorstander van Trump zijn ideeën, maar als wat hij zegt weerklank vindt bij de bevolking, hoop ik dat hij ook een oplossing heeft, zonder dat er onschuldige mensen het slachtoffer van worden. En misschien heeft hij die ook.’

Waarom koos Amerika voor Trump? ‘De groep die voor Trump heeft gestemd, is een bevolkingsgroep die zich door het beleid in de steek voelt gelaten. Het leven in de westerse wereld is nog nooit zo goed geweest, maar de gemiddelde mens vergeet dat er ook een deel mensen zijn die het niet zo goed hebben. Zij voelen zich niet meer aangesproken door het establishment en komen zo bij Trump terecht. Dat in combinatie met een oudere generatie, die veel cynischer denkt en minder hoop heeft dan de jongeren heeft geleid tot een overwinning voor Trump.’

Wat zullen de gevolgen zijn? ‘Dit zal sowieso gevolgen hebben voor de hele wereld. Het zet vermoedelijk een tendens in gang van meer lokale consumptie en minder globalisering, gezien hij erg protectionistisch is. En dat kan zelfs positief uitdraaien. Omdat mensen voor eten zo meer aangewezen zullen zijn op hun eigen omgeving, zullen bijvoorbeeld milieuproblemen een veel directere invloed hebben op hun leven, waardoor ze misschien sneller actie ondernemen. Ook zal hij waarschijnlijk minder snel tussenkomen bij oorlogen en misschien worden zelfs de relaties tussen Rusland en het westen beter. Trumps wereldbeeld is niet het mijne, maar nu hij het toch heeft gehaald, kunnen we er maar beter het beste van maken. Ik hoop gewoon dat ie van de rode knop blijft. Hij blijft tot vandaag een paradoxale en onvoorspelbare figuur.’

‘Overwinning van simplistisch denken’

Anne Provoost is auteur en essayiste.

Dit vinden opiniemakers van president Trump
Anne Provoost. Foto: rr

Wat was uw eerste gedachte toen u de resultaten zag binnenstromen? 11/9.Welcome to history. Dit ligt volledig in lijn met de verwachtingen. Dit is de overwinning van een simplistisch denken en daardoor staat de deur van het populisme volledig open. We kunnen nu heel zuivere lijnen zien in de etterende onvrede in Amerika.’

Waarom koos Amerika voor Trump? Dit is een duidelijk voorbeeld van payback time. Eerst voelde een significant deel zich opgezadeld met een zwarte president, die later nog eens herverkozen werd. Nu zou een vrouw het land leiden. Daar is Amerika niet klaar voor.

De media die in het kader van het woord-wederwoord de inclusieve gedachten toch telkens weer aan bod laten komen, overschatten hun bereik. Wie zich uitgesloten voelt, leest die kranten niet. De crux zit in de gevoelens van uitsluiting. Zolang daar niet aan wordt gesleuteld, zal dit overal ter wereld de koers blijven.

Wat zullen de gevolgen zijn? Dat is tweeledig. Er zijn de voorspelbare vragen en gevolgen hoe deze verkiezing de verhouding tussen Amerika en de rest van de wereld zal beïnvloeden, denk maar aan Rusland, China, Syrië ... Hoe zal de klimaatopwarming nu worden bekeken?

Het grootste gevolg is ongetwijfeld dat we nu scherp kunnen vaststellen dat er problemen zijn. Deze confrontatie met de realiteit zal opschudding veroorzaken.

‘Eindelijk oplossingen voor massale migratie’

Gerolf Annemans is kopstuk van Vlaams Belang.

Dit vinden opiniemakers van president Trump
Gerolf Annemans. Foto: Jimmy Kets

Wat was uw eerste reactie toen u de resultaten zag binnenstromen? Ik was zeer tevreden. Ik heb het de hele nacht gevolgd op mijn smartphone. En meteen nadat Penssylvania viel (rond 7u, red.) heb ik mijn felicitaties overgemaakt aan Donald Trump. Er was een delegatie van onze partij aanwezig in de Trump Tower. Iedereen is in de wolken.

Waarom koos Amerika voor Trump? Dezelfde reden waarom Vlaanderen in de jaren 80 voor het Vlaams Blok koos. Het is afrekenen met een oude politieke garde die de mensen niet meer aanspreekt. Je moest ook al stekeblind zijn om niet te zien dat Trump zou winnen. Bij speeches van Hillary Clinton werd met doeken gewerkt om te verstoppen dat de zaal niet vol zat. Dat was bij Trump niet nodig. Het was gewoon overduidelijk.

Wat zullen de gevolgen zijn? Hij zal sowieso geschiedenis schrijven. Hij zal zijn politieke agenda niet helemaal kunnen doordrukken, maar hij zal wel heel wat dingen rond migratie en economie in gang kunnen zetten. Hij zal oplossingen bieden voor de massale migratie en de gewone Amerikaan zal weer makkelijker toegang hebben tot de arbeidsmarkt.

Ook voor het Vlaams Belang en gelijkaardige Europese bewegingen is dit goed nieuws. Als dit soort verandering mogelijk is in het Witte Huis, kan het zeker ook in de rest van de wereld. Dit geeft ons toch wat wind in de zeilen en dat doet mij plezier.

Lees de andere stemmen in onze krant van donderdag.