Italiaanse kinderen moeten ook naam van moeder kunnen hebben
Foto: NiDerLander

Italiaanse kinderen van getrouwde koppels moeten ook de naam van hun moeder kunnen krijgen, en niet automatisch die van hun vader. Dat zegt het Italiaanse Grondwettelijk Hof in een beslissing die dinsdag openbaar gemaakt werd.

‘Het Hof verklaart de regels die bepalen dat kinderen automatisch de naam van hun vader toegewezen krijgen illegaal, als de ouders het anders willen’, aldus het Hof in een verklaring.

Het Hof werd geraadpleegd over de zaak van een Italiaans-Braziliaans koppel, dat hun zoon een dubbele familienaam wilde geven. De advocaten van het echtpaar stelden dat de gelijkheid tussen man en vrouw geschonden werd door het feit dat kinderen niet de namen van hun beide ouders kunnen dragen.

De beslissing van het Hof werd goed ontvangen bij diegenen die pleitten voor de afschaffing van de in hun ogen patriarchale regeling. Toch was dinsdag niet duidelijk of de beslissing van het Hof Italiaanse ouders het recht geeft om hun kinderen een dubbele naam kunnen geven, of enkel om te kiezen tussen de naam de vader en de moeder.

Veertig jaar geleden werd een eerste wet hierover voorgesteld. Er werd zelfs een wetsvoorstel aangenomen door de Kamer van Afgevaardigden, maar dat werd jaren tegengehouden door de Senaat. In 2006 oordeelde het Grondwettelijk Hof van Italië al dat de automatische toekenning van de naam van de vader in strijd was met het beginsel van gendergelijkheid.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig