Mexicaans president 'klaar' om samen te werken met Trump
Enrique Pena en Donald Trump. Foto: AFP

Terwijl de Mexicaanse peso na een spectaculaire val woensdagochtend zich weer herstelt, zegt de Mexicaanse president Pena Nieto dat hij 'klaar' is om samen te werken met Trump om zo de bilaterale band tussen de twee landen te verbeteren.

De Mexicaanse president Pena Nieto wil samenwerken met de nieuw verkozen president Donald Trump. Nieto: 'Ik feliciteer de VS voor het electorale proces en herhaal onze bereidheid samen te werken aan onze bilaterale relatie.'

Nieto tweet ook dat Mexico en de Verenigde Staten 'vrienden en partners' zijn en dat de twee landen samen moeten werken om ervoor te zorgen dat Noord-Amerika competitief blijft. Tijdens zijn verkiezingscampagne heeft de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump meerdere malen gezegd dat hij een muur wil bouwen bij de grens met Mexicio. 

Peso
De Mexicaanse peso verloor in de vroege ochtend sterk aan waarde. De munt zakte 11 procent, zodat er bijna 21 pesos moesten worden betaald voor één dollar. De grootste waardedaling sinds de financiële crisis uitbrak in 2008. Maar na de overwinningsspeech van Trump volgde een even specactulair herstel van de peso.

De Mexicaanse president kreeg eerder veel kritiek over zich heen voor het ontvangen van Donald Trump tijdens de verkiezingscampagne, zeker nadat Trump Mexicaanse immigranten had uitgemaakt voor 'verkrachters' , had gezworen dat hij een muur zal gaan bouwen tussen de twee landen en nieuwe onderhandelingen over NAFTA, het Noord-Amerikaanse vrijhandelsakkoord, had aangekondigd.

 'Onze relatie met de VS eindigt niet met de overwinning van Trump,' liet ook de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Claudia Ruiz Massieu weten.