Peumans slaat mea culpa in Vlaams Parlement
Foto: BELGA
Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans is de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement woensdag begonnen met een kleine mea culpa voor het rumoer tijdens de voorgaande plenaire zitting.

Tijdens de laatste plenaire vergadering van het Vlaams Parlement (26 oktober) verlieten oppositiepartijen Groen en SP.A het halfrond. Dat gebeurde nadat parlementsvoorzitter Jan Peumans in een discussie over het Ceta-handelsverdrag het laatste woord gaf aan minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en niet aan het parlement.

Dat kon voor de oppositiepartijen niet door de beugel. Zij verlieten druppelgewijs uit protest de vergadering. 'Het parlement moet het laatste woord krijgen. Dat is een heilige regel', klonk het verontwaardigd. Peumans stelde dat het om een persoonlijk feit ging en Bourgeois net daarom het recht had om te antwoorden.

Woensdagmiddag beloofde Peumans echter dat hij in de toekomst altijd het laatste woord zal geven aan het parlement. 'Als de regering het woord heeft gekregen, zal het parlement nog het woord krijgen', aldus Peumans. Hij hoopt dat het incident daarmee gesloten is, wat ook het geval lijkt te zijn. Op Twitter liet zowel Groen als SP.A weten dat ze de toelichting en belofte van Peumans appreciëren.