De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn opvolger Donald Trump gefeliciteerd met zijn verkiezingsoverwinning. Hillary Clinton laat weten dat ze om 16.30 uur onze tijd een speech geeft.

Obama belde Trump op toen die zijn aanhangers toesprak, zegt Trumps campagneleider Kellyanne Conway. Na de toespraak heeft Trump de president teruggebeld. Ze hadden een goed gesprek, zegt ze.

Obama, die vandaag nog een speech zal geven over de uitslag, heeft Trump donderdag op het Witte Huis uitgenodigd. Een vlotte machtswissel is een van zijn prioriteiten, zegt het Witte Huis in een mededeling.

Ook Hillary Clinton had Donald Trump gebeld met felicitaties voor zijn verkiezingsoverwinning. Sindsdien heeft ze niets meer laten horen. Haar campagnemanager John Podesta had iets voor de uitslag definitief duidelijk werd haar aanhangers naar huis gestuurd in het hoofdkwartier in New York. Ze zou de avond zelf geen toespraak meer houden, klonk het. Om 16.30 uur zal ze een mededeling doen in New York, een uur later dan gepland.

Obama heeft Hillary Clinton al gesproken. Haar nederlaag moet bijzonder hard zijn aangekomen. Acht jaar geleden verloor ze de Democratische voorverkiezingen tegen de toen relatief onbekende Barack Obama. En ook nu grijpt ze naast het presidentschap terwijl ze in de peilingen getipt werd als favoriet. De Democraten waren erg zelfverzekerd aan de verkiezingsdag begonnen.

Donald Trump heeft intussen zijn twitteraccount aangepast en zijn eerste tweet als president-elect gestuurd. Onder zijn naam staat nu president-elect of the United States.

 

Op 20 januari legt Trump de presidentiële eed af. Intussen wordt het uitkijken naar de regering die Trump zal samenstellen.