Antwerps MoMu focust op Margiela bij Hermès
Foto: MoMu

Het Antwerpse ModeMuseum pakt volgend voorjaar uit met een tentoonstelling rond het werk van Martin Margiela voor Hermès, twintig jaar nadat de Belgische ontwerper er werd aangesteld als creatief directeur.

Het was een gedurfde keuze van het traditionele Franse modehuis om in 1997 Martin Margiela aan te stellen als creatief directeur. Niet alleen omwille van zijn voorliefde voor deconstructie, recyclage en recuperatie van materialen, maar ook omdat de ontwerper anoniem wenst te blijven en tot dan toe nog nooit één interview had gegeven.

Margiela zou uiteindelijk twaalf collecties tekenen voor het modehuis en het beeld dat hij neerzette voor Hermès verraste de pers. ‘Bijgestaan door het hoogwaardige vakmanschap van de Hermès-ateliers wist hij zijn ontwerpen en pasvorm tot in de perfectie uit te puren’, aldus het Antwerpse ModeMuseum dat die silhouetten opnieuw onder de aandacht brengt.

De expo ‘Margiela. De Hermès Jaren’ onderzoekt de verbanden tussen de collecties die hij tussen 1997 en 2003 voor Hermès ontwierp en die van zijn eigen collecties bij Maison Martin Margiela, het label waar hij zich in 2009 in alle stilte uit terugtrok. De expo loopt van 31 maart tot en met 27 augustus 2017.