Drooglegging dreigt tijdens WK voetbal in Qatar
Budweiser. Foto: REUTERS

Hoewel het nog even duurt voor het zover is zal een verbod op alcohol gelden tijdens het WK voetbal in Qatar in 2022. Deze aankondiging dreigt uit te lopen op een conflict met de Fifa die onder meer gesponsord wordt door de Amerikaanse bierbrouwer Budweiser.

Tijdens het WK voetbal in 2022 in Qatar zal het gebruik van alcohol in de straten en parken en op openbare plaatsen verboden zijn. Dat heeft secretaris-generaal Hassan al-Thawadi van het organisatiecomité van het WK gezegd in een interview met de krant al-Sharq.

‘We zijn ook tegen de verkoop en gebruik van alcohol in en om de stadions’, aldus al-Thawadi. De aankondiging dreigt uit te lopen op een conflict met de Fifa, die onder meer gesponsord wordt door de Amerikaanse bierbrouwer Budweiser. Fifa, de wereldvoetbalbond wist tijdens het WK in Brazilië een wet die de verkoop van alcohol bij sportevenementen verbiedt, opgeschort te krijgen.

Geen totaalverbod

Een totaalverbod op alcohol komt er niet, zei de Qatarees, zonder te preciseren waar de uitzonderingen zullen zijn. In het soennitische Qatar is het gebruik van alcohol niet verboden. Buitenlanders hebben wel een speciale toelating nodig om naar de fles te kunnen grijpen. Het is wel verboden om in het openbaar alcohol te drinken en om zelf alcohol in te voeren.

Het alcoholverbod heeft niet alleen een religieuze reden. De organisatoren vrezen voor hooliganisme aangewakkerd door overmatig alcoholgebruik.