Wat wil Trump eigenlijk?
Foto: AFP

Nu Donald Trump verkozen is als president van de VS, zal hij een aantal verkiezingsbeloftes proberen waar te maken. Een overzicht van zijn belangrijkste beleidspunten.

ABORTUS

Aanhoudende pogingen van Republikeinen om abortus te beperken en te snijden in daarvoor bestemde overheidsgelden, zijn nog steeds onderwerp van discussie.

Trump zei in het derde en laatste debat dat hij rechters zou benoemen die bereid zijn om ‘Roe vs. Wade’ te herzien, de uitspraak uit 1973 die een grondwettelijk recht op abortus waarborgde.

BELASTINGEN

Trump wil de belastingen verlagen en brengt het aantal schijven terug van zeven naar drie. De hoogste schijf gaat van 39,6 naar 33 procent. De belasting over bedrijfswinsten gaat omlaag en de erfbelasting wordt afgeschaft.

BUITENLANDS BELEID

Hoe de VS hun invloed gebruiken als ’s werelds enige supermacht is een belangrijk onderdeel van het presidentschap.

Trump noemt zijn benadering ‘Amerika eerst’, wat betekent dat bondgenootschappen en coalities niet worden goedgekeurd, tenzij ze de VS voordeel bieden.

CHINA

Trump beschuldigt China ervan zijn munt onder te waarderen om uitgevoerde producten goedkoop te maken en stelt voor om invoertarieven tot 45 procent op Chinese import te heffen als Peking zijn gedrag niet verandert. Een dergelijke actie zou tot een handelsoorlog kunnen leiden, die veel producten in de VS veel duurder zou maken.

IRAN

Het nucleaire akkoord tussen de VS en Iran van 2015 heeft de dreiging van een militair conflict tussen de twee landen aanzienlijk verminderd. Trump is tegenstander van het akkoord. Hij beweert dat hij in onderhandelingen betere voorwaarden kan afdwingen.

ISLAMITISCHE STAAT

Trump heeft gezworen onophoudelijk bombardementen op IS uit te voeren en heeft steun uitgesproken voor vergaande verhoortechnieken.

RUSLAND

Trump roept op tot betere banden met Rusland en is opvallend complimenteus over Poetins autoritaire leiderschapsstijl.

ETNICITEIT EN POLITIE

Trump heeft zichzelf omschreven als de kandidaat van law and order. Hij heeft geen plan voor etniciteit en politie ontwikkeld.

HOOGGERECHTSHOF

Vanwege de hoge leeftijd van een aantal andere rechters in het Supreme Court zal de nieuwe president het zeer invloedrijke Hooggerechtshof voor decennia naar rechts of links kunnen duwen.

GEZONDHEIDSZORG

Trump wil Obamacare volledig intrekken. Of Amerikanen beter af zijn als ze switchen naar een Republikeins plan, is de vraag. Recente studies stelden dat het alternatieve voorstel van Trump achttien tot twintig miljoen Amerikanen onverzekerd zou laten.

IMMIGRATIE

Trump heeft ooit verkondigd dat hij de elf miljoen illegale immigranten gaat uitzetten en houdt vol dat hij een muur gaat bouwen langs de grens met Mexico. Wat er intussen met de illegalen moet gebeuren, is onduidelijk.

INKOMENSONGELIJKHEID

Trump zegt dat hij banen terugbrengt en belastingen zal verlagen om de groei te stimuleren. Zijn plannen zouden leiden tot meer begrotingstekorten, zeggen onafhankelijke analisten.

KLIMAATVERANDERING

Trump noemt geld uittrekken om opwarming van de aarde tegen te gaan ’gewoon een heel dure soort belasting’.

ONDERWIJS

Trump stelt voor 20 miljard dollar uit te trekken in zijn eerste jaar als president om staten de mogelijkheid te geven meer opleidingen te bieden.