Navo-secretaris-generaal kijkt uit naar samenwerking met Trump
Foto: AFP

De secretaris-generaal van de Navo, Jens Stoltenberg, zegt uit te kijken naar de samenwerking met de toekomstige Amerikaanse president Donald Trump. In een persbericht feliciteert hij de vastgoedmagnaat met zijn overwinning bij de presidentsverkiezingen.

'We worden geconfronteerd met een uitdagende nieuwe veiligheidsomgeving, waaronder hybride oorlogsvoering, cyberaanvallen, de dreiging van terreur', aldus Stoltenberg. 'Amerikaans leiderschap is belangrijk zoals altijd. Onze alliantie bracht de dichtste vrienden van de Verenigde Staten bij elkaar in tijden van vrede en conflict gedurende bijna 70 jaar. Een sterke Navo is goed voor de Verenigde Staten, en goed voor Europa.'

Stoltenberg zei nog ernaar uit te kijken om Trump binnenkort te ontmoeten en hem 'welkom te heten in Brussel voor de Navo-top volgend jaar, om de weg vooruit te bespreken'.

Tijdens de verkiezingscampagne had Trump nog twijfel gezaaid over zijn gehechtheid aan de Navo. Hij liet uitschijnen dat de Amerikaanse steun aan Navo-lidstaten afhankelijk kan worden gemaakt van de naleving van hun financiële verplichtingen. Navo-landen die worden aangevallen, zouden dus mogelijk niet meer op de onvoorwaardelijke rugdekking van Washington kunnen rekenen.

Woensdagochtend, net voor de officiële bekendmaking van Trumps verkiezingsoverwinning, had Douglas E. Lute, de Amerikaanse ambassadeur bij de Navo, bevestigd dat de Navo de hoeksteen van het Amerikaans buitenlands beleid zal blijven.