You can’t always get what you want. Je krijgt niet altijd wat je wil. Een vreemde boodschap van iemand die net gekregen heeft waar hij jaren naar streefde. En toch is het met dat nummer dat Trump zijn overwinningsspeech afsloot.

Na zijn overwinningsspeech klonk het nummer You can’t always get what you want, een nummer uit 1969 van The Rolling Stones, uit de boxen in het Hilton Hotel in New York. Een atypisch lied voor een politieke bijeenkomst en al zeker voor een overwinningsfeestje: géén pompende bass of opzwepend tempo, geen triomfantelijke tekst of toekomstgerichte boodschap. Nee, een eerder traag nummer over het feit dat niet altijd alles loopt zoals je gewild had. Met een tekst over liefde en drugs dan nog.

Middelvinger naar Hillary

Maar Trump speelde het nummer al talloze keren tijdens zijn verkiezingsbijeenkomsten. Toen was het misschien nog te interpreteren als een manier om zich in te dekken tegen mogelijk verlies, terwijl het nu eerder klinkt als een opgestoken middenvinger naar Hillary Clinton of zijn Republikeinse partijgenoten die hem openlijk afvielen tijdens de campagne. Breibart.com, de ultraconservatieve website, ziet er echter een illustratie in van het feit dat Trump – om het zacht uit te drukken – misschien niet de ideale kandidaat is, maar wel de enige mogelijkheid om een nieuw soort leider te krijgen. Want wie naar de andere regels van het refrein luistert, hoort nog een andere boodschap: ‘But if you try sometimes, you just might find what you need’: als je probeert, dan vind je soms wat je nodig hebt. En wie geen zin meer heeft in de Obama’s of de Clintons van deze wereld, komt uit bij iemand anders, bij als Donald Trump.

En de Stones? Die zijn niet gelukkig dat Trump hun nummer gebruikt en lieten eerder al weten dat hij dat deed zonder hun toestemming. Net andere artiesten trouwens: ook Adele (Rolling in the deep) en R.E.M. (It’s the end of the world as we know it) vroegen Trump al hun nummers niet te gebruiken.

Op Twitter reageert Stones-frontman Mick Jagger. 'Misschien vragen ze me om 'You can't always get what you want' te zingen op de inauguratie, ha!', zegt hij.

P.S.: Nog één leuk weetje als afsluiter: hij kwam het podium op op de tonen van Jerry Goldsmiths 'The Parachutes', niet toevallig de soundtrack van de film Air Force One.