Michel feliciteert Trump, De Wever roept op tot gematigde reacties
Charles Michel Foto: photo news

'Wanneer Le Pen Trump feliciteert, is alles gezegd. Er breken donkere tijden aan', tweette Waals minister-president Paul Magnette (PS) woensdagochtend. N-VA-voorzitter Bart De Wever reageert dan weer voorzichtig op de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten.

De Belgische eerste minister Charles Michel feliciteert Donald Trump met zijn overwinning in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

'Deze verkiezingen waren bijzonder en het Amerikaanse volk heeft gesproken. Ik wil u succes wensen in de uitoefening van deze hoge functie. Ik uit de wens dat u een verenigende president zal zijn die open staat voor een respectvolle dialoog. Ik hoop dat België en de Verenigde Staten dezelfde waarden van vrijheid en tolerantie zullen blijven verdedigen', klinkt het in een mededeling van Michel.

'Er staan u veel uitdagingen te wachten, in het bijzonder de internationale strijd tegen terrorisme en radicalisering, de klimaatsverandering en een beleid voor een duurzame economische groei. De verwachtingen van de mensen zijn hooggespannen', aldus nog Michel, die ook zei te hopen dat Trump steun blijft geven aan het Europese project en de internationale veiligheid blijft waarborgen in het kader van de NAVO.   

De Wever roept op tot gematigde reacties

N-VA-voorzitter Bart De Wever reageert voorzichtig op de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten. Hij roept op tot gematigdheid in de reacties om te vermijden dat de VS 'niet de facto' aangezet wordt tot isolationisme.

'De Amerikaanse democratie heeft gesproken na een bijzonder onverkwikkelijke kiesstrijd. Voor ons is het nu zaak om met de nieuwe politieke realiteit om te gaan. De VS zijn de grootste economie, de grootste militaire macht en onze historische bondgenoot. Deze realiteit moet verantwoordelijke politici nopen tot gematigdheid in hun reacties', stelt Bart De Wever in een korte reactie.

'We moeten afwachten welke politiek de nieuwe president en het Amerikaanse parlement gaan voeren. Het is in ons belang om de VS niet de facto aan te zetten tot isolationisme. Evenmin moeten we bijdragen tot gevoelens van onzekerheid die nefast zijn voor de wereldeconomie. Enthousiasme is geen noodzakelijke voorwaarde om goede relaties en stabiliteit na te streven. Verantwoordelijkheidszin zal ons verder brengen dan emotionele uitbarstingen,' besluit De Wever.

Magnette: 'Er komen donkere tijden'

“Wanneer Le Pen Trump feliciteert, is alles gezegd. Er breken donkere tijden aan', tweette Waals minister-president Paul Magnette (PS) woensdagochtend.  Hij reageerde daarmee op de tweet van de voorzitster van het Franse Front National, Marine Le Pen: 'Gelukwensen aan de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump en aan het vrije Amerikaanse volk'. Ook de minister-president van de Franse gemeenschap Rudy Demotte reageerde via Twitter: 'Walgelijk: #USA lijkt zich in een rampzalig avontuur te storten'.

'Het is hun keuze en we nemen er akte van. Maar het is erg verontrustend voor de rest van de wereld en voor de eenheid van het Amerikaanse volk', reageerde PS-voorzitter Elio Di Rupo in een mededeling. 'Dit onverwachte resultaat moet de geesten van alle Europese politici wakker schudden. Het feit dat een populistisch discours vol haat het haalt van een project dat wilde verenigen toont aan dat te veel Amerikaanse burgers zich in de steek gelaten voelden en zich slachtoffer voelden van een economisch systeem dat niet in staat is de vruchten van de globalisering en de economische en financiële activiteit rechtvaardig te verdelen.'

Reynders: 'Waakzaam blijven'

We zullen 'zeer waakzaam moeten zijn over de beslissingen' van de nieuwe Amerikaanse leiding. Dat verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR), die eraan toevoegde de stem van de Amerikaanse volk te respecteren. 'Het gaat om een grote democratie, ongeacht de president. We moeten vooral oordelen op basis van de daden', aldus Reynders op de Amerikaanse ambassade in Brussel, op een ogenblik dat de overwinning van Trump nakend leek.

In de ambassade volgde Reynders even later ook de aanvaardingstoespraak van Trump. Hij hoorde een speech waarin opgeroepen wordt tot vereniging, 'maar dat is normaal voor een nieuwe president'. 'We moeten zeer voorzichtig blijven.'

De baas van de Belgische diplomatie hoopt dat 'Amerika zich niet op zichzelf zal terugplooien' en dat de toekomstige president 'Amerika kan verenigen'. Het op zichzelf terugplooien is volgens hem een sterke tendens, stelde Reynders vast. Hij verwees niet alleen naar de Verenigde Staten, maar ook naar Europa met de Brexit en naar België waar we zagen "'dat Wallonië zich niet wilde openstellen voor internationale handel'.

Rutten vreest voor gevolgen van 'gesloten' VS voor Europa

'De uitslag is onverwacht, maar de kiezer heeft duidelijk gesproken. Niet alleen de president, maar ook het Huis van Afgevaardigden en de Senaat zijn nu in handen van de Republikeinen. Dat is een koerswijziging'. Zo reageerde Open Vld-voorzitster Gwendoyn Rutten op Radio 1 op de zege van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ze vreest voor een meer gesloten VS, wat ook gevolgen zal hebben voor Europa.

Rutten erkende dat ze graag de eerste vrouw aan het hoofd van de Verenigde Staten had zien staan, maar het is nu aan Donald Trump om zich te bewijzen. Dat Hillary Clinton haar achterban niet wilde toespreken, vond de Open Vld-voorzitster "raar". De nederlaag betekent volgens Rutten het einde van de politieke carrière van Clinton, die heel hard heeft gevochten en de steun had van alle Democraten.

Trump heeft volgens haar een heel goede campagne gevoerd, hij heeft de emoties van de burgers geraakt, terwijl Hillary Clinton het meer moet hebben van dossierkennis en niet overkomt op het podium.

Rutten vindt de breuklijn tussen een open en gesloten samenleving zeer belangrijk. Ze ziet die keuze voor een gesloten samenleving niet enkel in de Verenigde Staten, maar ook in Groot-Brittannië met de Brexit en het succes van Geert Wilders in Nederland. 'Maar als ieder kiest voor een gesloten samenleving, dan gaan we er allemaal op achteruit', waarschuwt ze. Voor Rutten zal Europa voor zichzelf moeten opkomen want 'op de VS moeten we de komende jaren niet rekenen'.
Binnen de Verenigde Staten vreest ze op ethisch vlak een grote stap achteruit, zowel voor de vrouwen als voor de minderheden.