Trump-kritiek van Reynders schiet in verkeerde keelgat bij Magnette
Foto: BELGA

Didier Reynders (MR) heeft de Amerikaanse verkiezingen aangegrepen om scherpe kritiek te leveren op Paul Magnette (PS), die Ceta op de korrel nam.

Nu Donald Trump de race naar het Witte Huis heeft gewonnen, is minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders naar eigen zeggen op zijn hoede voor wat er te gebeuren staat op het vlak van internationale betrekkingen en handel. ‘We zullen zeer waakzaam moeten zijn over de beslissingen van de nieuwe Amerikaanse leiding’, zei Reynders aan de VRT. ‘Wij aanvaarden de uitkomst van de verkiezingen uiteraard. Het gaat om een grote democratie, ongeacht de president. We moeten vooral oordelen op basis van de daden.’

Daarmee doelt de minister van Buitenlandse Zaken op de campagne van Donald Trump, waarbij hij regelmatig zinspeelde op een Amerika dat zich (deels) op zichzelf terugplooit. ‘Dat is een sterke tendens tegenwoordig’, zei Reynders. ‘Ook in België zagen we dat Wallonië zich niet wilde openstellen voor de internationale handel.’ Een scherpe kritiek naar Waals minister-president Paul Magnette, die het Canadees-Europees handelsverdrag Ceta pas wilde laten goedkeuren op het ogenblik dat hij enkel extra toelichtingen kon laten toevoegen om te vermijden dat het vrijhandelsakkoord bepaalde doelgroepen, zoals landbouwers, zou treffen.

Magnette is niet opgezet met de commentaar en reageerde onmiddellijk op Twitter. De Waalse kritiek op Ceta vergelijken met het protectionisme van Trump, dat is simplistisch, vindt Magnette.