Vanuit alle hoeken van de wereld stromen reacties binnen op de overwinning van de Republikein Donald Trump. Europese leiders reageren voorzichtig of ronduit gechoqueerd. Vanuit Rusland en het rechts-populistische front komen positieve reacties.

Het Vaticaan heeft de nieuw verkozen president Donald Trump gefeliciteerd en hem toegewenst dat 'de Heer hem zal verlichten'.

'Ware vriend van Israël'
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu toont zich verheugd over de verkiezing van Trump: ‘De verkozen president Trump is een ‘ware vriend’ van de Staat Israël en ik kijk er naar uit om met hem samen te werken op het gebied van veiligheid en vrede in onze regio.’ Ook de Canadese premier Justin Trudeau heeft Trump gefeliciteerd en benadrukte de 'nauwe vriendschap' tussen Canada en de VS.

Merkel en Hollande
De Duitse Bondskanselier Angela Merkel de Franse president François Hollande hebben Trump woensdag rond de middag gefeliciteerd. Merkel gaf commentaar op de 'harde confrontaties' tijdens de de Amerikaanse verkiezingscampagne en zegt dat het bondgenootschap met de VS een essentiele schakel blijft voor het Duitse buitenlandbeleid. Hollande waarschuwt voor een 'onzekere periode' en benadrukt dat Trumps overwinning betekent dat Frankrijk sterker moet zijn ook pleit Hollande voor meer eenheid in Europa. 

EU
De buitenlandchef van de Europese Unie, Federica Mogherini, heeft woensdagochtend voorzichtig gereageerd op de overwinning van Trump en gezegd dat de banden tussen de EU en de Verenigde Staten verder reiken dan een politieke verandering. Mogerini: 'We zullen blijven samen werken, en de kracht van Europa herontdekken'.

De president van het Europese Parlement, Martin Schulz, reageerde woensdagochtend op Europe 1 Radio negatief op de verkiezing van Trump: 'De verkiezing van Donald Trump houdt in dat de Europese Unie harder moet werken. Het gaat moeilijker worden dan met voormalige VS-administraties, maar hij is een vrij verkozen president.'  

Hoewel zeer kritisch over Trump voor de verkiezingen, feliciteerden zowel Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, als Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, Trump met zijn overwinning. Ze nodigen hem uit ‘om Europa te bezoeken voor een top tussen de VS en de EU, bij uw eerste gelegenheid. Dit moet ons toelaten om de koers van onze relaties voor de komende vier jaar uit te stippelen.'

Diplomatieke reacties
De reactie van secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, is diplomatiek. Stoltenberg zegt uit te kijken naar de samenwerking met de toekomstige Amerikaanse president Donald Trump. In een persbericht feliciteert hij de vastgoedmagnaat met zijn overwinning en zegt: 'Amerikaans leiderschap is belangrijk zoals altijd. Een sterke NAVO is goed voor de Verenigde Staten, en goed voor Europa.'

Ook de Britse premier Theresa May reageert neutraal en heeft gezegd dat het Verenigd Koninkrijk en de VS sterke partners zullen blijven op het gebied van handel, veiligheid en defensie: 'Ik wil Trump graag feliciteren met zijn hard-bevochten overwinning.' Ook de Italiaanse minister-president Matteo Renzi heeft zijn beste wensen gegeven aan Trump, volgens Renzi zijn de Amerikaans-Italiaanse betrekkingen 'solide'.

'Grote schock' 
De Duitse minister van Defensie, Ursula von der Leyen, omschrijft de overwinning als een 'grote schock'. Ook de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault reageert voorzichtig. Hij zet vragen bij de persoonlijkheid van Trump maar geeft aan met Trump te zullen samenwerken. De Duitse minister van Justitie, Heiko Maas, tweet dat de wereld niet op haar einde is, maar dat alles wel een stukje gekker zal worden.

Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, moet het belang van Trumps overwinning 'niet worden onderschat' en dat de uitslag van de verkiezingen 'geaccepteerd' moeten worden. Steinmeier: 'Ik was gealarmeerd door hoe de verkiezingscampagne verliep in de VS. De eerste taak van Trump is nu om de grote verschillen in Amerika aan te pakken.' De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, heeft benadrukt dat Amerika haar toezeggingen in de nucleaire deal met Iran moet nakomen. 

Rusland, Hongarije, Filipijnen zijn positief
Vanuit Rusland komen positieve reacties. De Russische president Vladimir Poetin feliciteerde Donald Trump in een telegram waarin hij de hoop uit op een verbetering van de betrekkingen tussen de VS en Rusland. Ook zegt  Poetin ervan overtuigd te zijn dat 'een constructieve dialoog tussen Moskou en Washington' in gang kan worden gezet. Zo'n dialoog is in het belang van beide landen en de internationale gemeenschap, aldus Poetin.

Volgens Kirill Dmitriev, het hoofd van het Russische investeringsfonds, zal Trump voor een vermindering van geopolitieke spanningen zorgen. Dmitriev: 'Een minder confronterend buitenlandbeleid van de VS zal voor grote mogelijkheden zorgen voor handel en investering tussen Rusland en de Verenigde Staten.'

Voormalig leider van het Franse Front National Jean-Marie Le Pen is zeer te spreken over de overwinning: 'Vandaag de Verenigde Staten, morgen Frankrijk. Bravo!'

Ook de Filipijnen reageert positief. President Rodrigo Duterte bood zijn 'warme felicitaties' aan Trump aan en zegt er naar uit te kijken om de relatie tussen Amerika en Filipijnen te verbeteren. Duterte heeft sinds hij president werd van de Filipijnen bijna dagelijks zijn frustraties over de Obama-administratie geuit. De Egyptische president Abdel Fattah hoopt ook dat met de aanstelling van de nieuwe Republikeinse president een 'nieuw tijdperk van nauwere banden met Washington D.C.' zou aanbreken. Een andere verheugde reactie komt uit Boedapest: de Hongaarse premier Viktor Orban omschrijft de overwinning als 'fantastisch nieuws'. 

'Te vroeg voor conclusies' 
De Amerikaanse ambassadeurs in België probeerden ondertussen de Europese gemoederen te bedaren. Volgens de Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO, Douglas Lute, zal de nauwe samenwerking tussen de NAVO en de Verenigde Staten blijven bestaan: 'Er bestaat veel continuïteit bij de NAVO. Het is altijd een bipartisane onderneming geweest.' Ook de Amerikaanse EU-ambassadeur Anthony Gardner benadrukte dat er voorlopig nog geen aannames over de Trump-administratie moeten worden gemaakt door de Europeanen: 'Het is te vroeg om al conclusies te trekken. Elke Amerikaanse regering zal het belang inzien van de band tussen de VS en Europa. Geef het tijd.'

Turkije
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu heeft aangegeven dat met Trump de banden tussen Amerika en Turkije versterkt zullen worden en gebaseerd zullen zijn op 'strategische samenwerking en vertrouwen'.

De Turkse president Tayyip Erdogan heeft tijdens een speech in Istanboel gezegd dat hij hoopt dat de overwinning van Trump positieve gevolgen zal hebben voor het Midden-Oosten: 'Ik hoop dat deze keuze van de Amerikaanse mensen tot positieve stappen zullen leiden voor de wereld op het gebied van basisrechten, vrijheid, democratie en de ontwikkeling van onze regio.'