Van Grieken: ‘Opmars Trump is geen geïsoleerd fenomeen’
Foto: BELGA

“Het Vlaams Belang is bijzonder verheugd over de verkiezing van Donald Trump als 45e president van de Verenigde Staten', zegt Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken. De opmars van Trump is geen geïsoleerd fenomeen, benadrukt hij.

Van Grieken wijst op het uitzonderlijk parcours dat Trump heeft gereden. Tegen alle voorspellingen in heeft hij eerst de nominatie van de Republikeinse partij in de wacht gesleept, om vervolgens ruimschoots de helft van de Amerikanen achter zich te krijgen. 'Trump moest opboksen tegen een overmacht van opiniemakers, politieke tegenstanders en zelfs het grootste deel van het eigen, Republikeinse partij-establishment', aldus de Vlaams Belangvoorzitter.

Volgens het Vlaams Belang heeft Trump een beweging op gang gebracht waar de komende jaren rekening zal mee moeten worden gehouden. 'Trump heeft eigenhandig thema’s op de politieke agenda gezet die niet meer weg te branden zijn, zoals het verzet tegen globalisme, open grenzen en eindeloze oorlogen waar niemand beter van wordt. Hij gaf een stem aan de miljoenen Amerikanen die niet meer vertegenwoordigd worden door het politieke establishment', meent Van Grieken. 'Trump is erin geslaagd grote massa’s op de been te brengen. Hij heeft het contact teruggewonnen met het volk', vulde Europarlementslid Gerolf Annemans op Radio 1 aan.

De opmars van Trump is geen geïsoleerd fenomeen, stelt Tom Van Grieken. 'Ook in Europa willen steeds meer kiezers (echte) verandering, hun lot in eigen handen nemen en opnieuw baas worden in hun eigen land. In juni was er het Brexit-referendum. Binnen een drietal weken is Oostenrijk aan de beurt, daarna volgen Nederland en Frankrijk. In Vlaanderen is het Vlaams Belang de vertegenwoordiger van die beweging'.