Criminaliteit bereikt in heel België dieptepunt
Foto: Photo News

Nog nooit telde de politie zo weinig criminele feiten als in het eerste kwartaal van dit jaar. In zes jaar is de criminaliteit al met ruim 20 procent gezakt, schrijft De Tijd woensdag.

Met een algemeen cijfer van 211.713 criminele feiten die de politie registreerde in de eerste drie maanden van dit jaar is een nieuw laagterecord bereikt. Het gaat om 11.000 feiten minder dan in dezelfde periode vorig jaar, en een duidelijke daling met ruim 20 procent tegenover de laatste piek in 2011.

Dat algemene cijfer wordt het meest beïnvloed door het dalende aantal diefstallen in ons land. Zo telde de politie ‘slechts’ 15.393 woninginbraken in het eerste kwartaal, tegenover 18.110 vorig jaar.

Er zijn uitzonderingen op de dalende tendens. Zo telde de politie nog nooit zo veel oplichtingen als in de eerste drie maanden van dit jaar (5.366). Er waren ook meer fraudes met betaalkaarten (2.133 gevallen), meer steekpartijen (163) en zowel het drugsbezit als de drugshandel is wat gestegen.

Daarnaast nam ook het intrafamiliaal geweld toe. In de eerste drie maanden zijn al 4.837 feiten van fysiek geweld binnen koppels aangegeven en nog eens 1.778 tegen andere familieleden, samen bijna 300 meer dan in dezelfde periode vorig jaar.