‘Wat ook het resultaat wordt, ons partnerschap houdt stand’
Douglas Lute, de Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO, Anthony Gardner, ambassadeur bij de EU en Denise Bauer, de Amerikaanse ambassadeur in België. Foto: BELGA

De Amerikaanse presidentsverkiezingen worden uiteraard ook in de VS-ambassade in Brussel met argusogen gevolgd. Op uitnodiging van ambassadrice Denise Campbell Bauer houden enkele honderden genodigden op grote schermen de binnenlopende resultaten aandachtig in de gaten. 'Wat ook het resultaat wordt, ons partnerschap zal standhouden', zei Campbell Bauer tijdens een korte verwelkoming.

Tussen 4 uur en 10 uur woensdagmorgen worden in de ambassade een vijfhonderdtal genodigden verwacht. Veel bekende koppen konden in de vroege ochtend nog niet worden gespot.

Wie wel al aanwezig is, is Peter De Roover, de fractieleider van de N-VA in de Kamer. 'Ik ben sowieso zeer geïnteresseerd in verkiezingen', zegt hij. Waar De Roover vooral naar uitkijkt, is te weten hoeveel aanhangers van Bernie Sanders uiteindelijk voor Donald Trump hebben gestemd.

Nu het er steeds meer naar uitziet dat Trump de verkiezingen heeft gewonnen, hoopt De Roover dat deze stembusgang niet historisch geweest zal zijn. 'Laat het mij zo zeggen: ik hoop dat de gevolgen niet zullen zijn wat men er soms van maakt.'

Na de officiële bekendmaking van de resultaten zal Denise Campbell Bauer de genodigden opnieuw toespreken. Het is de bedoeling dat ook Douglas E. Lute, de Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO, en Anthony L. Gardner, de ambassadeur bij de EU, hun eerste reactie geven.