Omstreeks kwart voor negen vanmorgen nam Mike Pence, de running mate van Donald Trump, het woord. Hij had het over een historisch moment en bedankte onder meer God en zijn familie, vooraleer hij het woord gaf aan Donald Trump.

'Het Amerikaanse volk heeft gesproken, en heeft een nieuwe kampioen verkozen. Ik kan moeilijk onder woorden brengen welke eer het voor mij en mijn familie is om jullie te mogen dienen als vicepresident', begon Pence zijn toespraak. Het publiek antwoordde door 'USA' te scanderen.

Nadien kwam de pas verkozen Donald Trump geflankeerd door zijn familie op het podium op de toon van 'The Parachutes' van Jerry Goldsmith, uit de soundtrack van de film Air Force One. Hij verontschuldigde zich voor het wachten en liet meteen weten dat hij telefonische felicitaties van Hillary Clinton had gekregen. Volgens Trump heeft Hillary Clinton hard gewerkt en moeten de Verenigde Staten haar dankbaar zijn.

Trump zei vervolgens dat het moment was aangebroken om opnieuw als een Verenigd Amerika naar buiten te komen. 'Het is tijd om de wonden te helen en samen te komen als één verenigd volk. Ik zal president zijn van alle Amerikanen', aldus Trump. 'Dat is erg belangrijk voor mij. Samen zullen we de moeilijke taak aanvatten om ons land opnieuw op te bouwen.'

Trump kondigde ook grote infrastructuurwerken aan en beloofde duizenden mensen een job. ''Ik heb mijn hele leven besteed aan het kijken naar het potentieel van verschillende projecten en mensen uit de hele wereld. Dat wil ik nu doen voor ons land. Elke Amerikaan moet zijn mogelijkheden kunnen benutten. We zullen onze groei verdubbelen en opnieuw de sterkste economie ter wereld worden. Amerika zal alleen maar tevreden met het beste', aldus nog Trump.

Hij zei ook dat hij wil blijven een goede band onderhouden met andere landen 'Hoewel we de belangen van Amerika op de eerste plaats zullen stellen, zullen we eerlijk handelen met iedereen. Elk volk, elk land. We zoeken naar wat ons bindt, geen vijandschap. Partnerschap, geen conflict.'

Nadien bedankte hij uitvoerig zijn familie, de leden van zijn staf, de Secret Service en de veiligheidsdiensten in New York.

Afsluiten deed Trump met de boodschap dat het een historische dag is, maar dat het pas echt historisch zal blijven als hij de komende jaren een geweldige job kan doen. 'De campagne is voorbij, maar ons werk begint nu pas. Ik zal jullie niet teleurstellen. Het was een ongelooflijke nacht en een ongelooflijke campagne. I love this country', zei Trump nog voor hij het podium verliet op de tonen van You Can't Always Get What You Want van The Rolling Stones.

Als we een wordcloud bekijken van Trumps speech, valt niet verwonderlijk het woordje 'great' op. Het vaakst voorkomende woord is echter 'people'. Ook 'thank', 'want', 'much' en 'Reince' springen in het oog. Dat laatste verwijst naar Reince Priebus, de voorzitter van de Republikeinse partij die uitvoerig bedankt werd in de overwinningsspeech.