Terwijl Donald Trump het veel beter doet dan de peilingen voorspelden, trekken campagnevrijwilligers van Hillary Clinton druppelsgewijs naar huis. Dat kon onze redactrice vaststellen in het hoofdkwartier van de Clinton-campagne in New York.

Heel wat Democraten hadden verwacht in de vroege vooravond al een ernstige indicatie te hebben van wie de spannende presidentsrace zou winnen. Het grootse conventiecentrum Javots Center was daartoe al dagen op voorhand in gereedheid gebracht. Te voorbarig? Om twintig over elf ’s avonds (5.20 uur Belgische tijd) streden beide kandidaten nog altijd nek aan nek tegen elkaar, en zag het er voor Donald Trump steeds beter uit. Druppelsgewijs trokken meerdere Democratische campagnevrijwilligers naar huis. Het feestje waarop ze hadden gehoopt, bleef uit.

’s Ochtends bij de stembus had Acte (71), een pittige dame uit New York, nochtans verwacht dat Hillary Clinton niet alleen zou winnen, maar zelfs een grote overwinning zou boeken. ‘New York komt massaal op straat, om een statement te maken. Wij willen hem niet.’ Maar niet alleen een heleboel Democraten gingen dinsdag stemmen. Ook in staten met Trump-aanhangers stonden een hele dag lange rijen voor de stembureaus. En die wilden Hillary niet.

‘De peilingen zaten er flink naast’, zegt Maggie Austin. Zij ging met haar man JP rond halfelf naar huis. ‘Omdat we moe zijn, en morgen vroeg moeten opstaan.’ Toch is dat merkwaardig, want Maggie en JP waren bijzonder nauw betrokken bij de campagne van Hillary Clinton. Het echtpaar is Afro-Amerikaans, kent de Obama’s persoonlijk en zat in het financiële comité van de Clinton-campagne. ‘Ik ken niemand die in mijn hele leven bekwamer is dan Hillary Clinton’, zegt Maggie. ‘Wat als het Trump wordt? Ik weet niet of Amerika zelfs twee maanden met die man overleeft. Ze hebben zelfs zijn mobiele telefoon moeten afnemen, want hij heeft zichzelf zelfs op Twitter niet onder controle. Hoe gaat hij straks met wereldleiders om?’

‘De peilingen zaten er goed naast’, herhaalt ook JP. ‘Clinton heeft een aantal Trump-kiezers “deplorable” genoemd. De onbesliste kiezer kan daarop zijn afgeknapt.’ Maggie ziet nog een andere verklaring. ‘We hebben al acht jaar een zwarte president gehad. Veel Amerikanen vinden een vrouw als president een te zure appel om in te bijten.’