De gevreesde crash van de beurzen bij een overwinning van Donald Trump is uitgebleven. Meer zelfs. Vanmiddag kort na de start van de beursdag in de VS was er al winst. En dat terwijl de financiële markten zich wereldwijd voorbereid hadden op een scherpe correctie.

De richtinggevende Amerikaanse beursindex Dow Jones stond al snel na de start hoger dan de dag voordien. Dat trok het merendeel van de Europese beurzen over de streep. Die waren vanmorgen nog wel met verlies begonnen maar in de loop van de dag werd deze terugval almaar kleiner. 

Het was even bibberen, maar de beleggers kunnen er blijkbaar tegen. Zo schetst Tom Simonts van beurshuis KBC Securities het beursklimaat vanmorgen al, kort na de start van de Europese beurzen.

De Dow Jones stond vanmiddag een uur na de beursopening op Wall Street op een winst van 0,3 procent. Ter vergelijking. Deze ochtend moest de handel in opties op de Standard&Poor 500, een index die de evolutie van de 500 belangrijkste bedrijven van de VS volgt, nog stilgelegd worden omdat het verlies de 5 procent-grens doorbrak.

Europese beurzen volgen

De positieve toon op de Amerikaanse beurs zorgde er ook voor dat het grootste deel van de Europese beurzen uit de rode cijfers geraakte. Waaonder ook de Belgische Bel20. Die stond rond 16 uur op een winst van 0,7 procent.

Hoe die ommekeer te verklaren is? Donald Trump zelf lijkt de beleggers min of meer gerust gesteld te hebben. Volgens Tom Simonts heeft de overwinningstoespraak kort voor de opening van de beurzen in Europa het verschil gemaakt. ‘Het was een gematigde speech. Die in het teken stond van vereniging. En niemand werd geschoffeerd. Tot nog toe overheerste het beeld van Trump als de baarlijke duivel. Nu geeft het de indruk dat hij een strenge president wil zijn'.

Onzekerheid verwacht

  Vooraf werd ervan uitgegaan dat een eventuele verkiezing van Donald Trump heel veel onzekerheid ging meebrengen, en daar houden beleggers niet van. Op de Aziatische beurzen werd dat vorige nacht cash betaald. Zodra duidelijk werd dat Trump aan de winnende hand was gingen zowel de aandelenmarkten, de rente als de olieprijs lager in het vooruitzicht van de definitieve overwinning van Trump. De Japanse beurs kreeg de zwaarste klap met een verlies van meer dan 5 procent. De Mexicaanse peso verloor in de vroege ochtend ook sterk aan waarde. De munt zakte 11 procent, zodat er bijna 21 pesos moesten worden betaald voor één dollar. De grootste waardedaling sinds de financiële crisis uitbrak in 2008. De republikeinse kandidaat wil onder meer de handelsverdragen opzeggen, migratie beperken en illegale Mexicanen deporteren.

Maar na de speech van Trump volgde een even specactulair herstel van de peso. De dollar is sinds vanmorgen beetje bij beetje het verlies aan het wegwerken. Het verlies werd gereduceerd van 2 tot 0,6 procent.