Huis en Senaat naar de Republikeinen
Foto: AFP
Checks and balances. In Amerika wordt de macht van de president ingeperkt door het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Ook daar wonnen de Republikeinen deze nacht. Heeft president Trump nu de vrije baan?

Amerika stemde vannacht ook voor 435 nieuwe leden van het Huis van Afgevaardigden, én één derde van de senaatszetels. De Republikeinse meerderheid in het Huis was van meet af aan heel sterk. Daar is vannacht niets aan veranderd. Met 235 tegen 183 blijft het huis stevig in handen van de Conservatieven. In de Senaat hoopten de Democraten die Republikeinse meerderheid te breken, onder andere door last-minute financiële steun door de campagne van Bernie Sanders. Maar dat is dus niet gebeurd. Ook in de Senaat haalde Clinton's partij maar 1 zetel extra.

Opvallend: de Republikeinse volksvertegenwoordiger waren vaker populair bij mannen ouder dan 45. De democratische kandidaten deden het beter bij vrouwen tussen 18 en 44 jaar.

Geblokkeerd

De voorzitter van het Huis, de Republikein Paul Ryan, werd makkelijk herverkozen. Dit geeft de Republikeinse Partij de macht om de agenda te zetten. Maar Ryan was een lauwe supporter van Trump. Na het lekken van de zogenaamde 'pussy tapes' namen vooraanstaande Republikeinen, zoals Paul Ryan en de opnieuw verkozen John McCain, aarzelend afstand van Trumps vuilbekkerij. Ze wilden de eigen herverkiezing niet in gevaar brengen. Bepaalde Trump-kiezers nemen dat die volksvertegenwoordigers niet in dank af. De vraag is dan ook of de Republikeinse verkozenen een tegenmacht kunnen of willen vormen tegen Trump.

 

In de afgelopen legislatuur stuitte president Obama meermaals op de Republikeinse overmacht. Het Huis en de Senaat hielden zoveel voorstellen tegen dat Obama uiteindelijk erg weinig beleidsmaatregelen kon nemen.