Donald Trump heeft ondertussen al gefelicitaties gekregen van de Russische president Vladimir Poetin. Hij hoopt dat beide landen hun banden met een constructief overleg uit 'hun huidige kritieke situatie zullen halen'. In de campagne liet Trump zich positief uit over de Russische president.

Donald Trump haalde in een bijzonder spannende verkiezingsnacht de nodige 270 kiesmannen die nodig zijn om tot president verkozen te worden. Op de tonen van 'The Parachutes' van Jerry Goldsmith, soundtrack van film Air Force One, kwam Donald Trump op het podium van zijn hoofdkwartier in New York. De toon van zijn overwinningsspeech was opvallend positief. 'Sorry dat ik u liet wachten', begon hij. 'Ik heb net een telefoontje gekregen van Clinton. Ze feliciteerde ons voor onze overwinning. En ik feliciteerde haar en haar familie voor een felbevochten campagne.'

Trump zei dat hij het land weer wil verenigen en de Amerikaanse droom weer wil waarmaken. 'Ons land heeft een gigantisch potentieel. De vergeten mannen en vrouwen van ons land zullen niet meer vergeten worden. (...). We moeten het lot van ons land weer in handen nemen. We zullen ons werk goed doen.'

Donderdag ontmoet hij president Barack Obama. Intussen is Trump ook al gefeliciteerd door de Russische president Vladimir Poetin. Hij hoopt dat beide landen hun banden met een constructief overleg uit 'hun huidige kritieke situatie zullen halen'. In de campagne liet Trump zich positief uit over de Russische president.

In het hoofdkwartier van Hillary Clinton was de sfeer in de loop van de avond helemaal omgeslagen, zo zei onze redactrice ter plaatse. De Democrate heeft in een telefoongesprek haar nederlaag toegegeven aan Donald Trump. 

De twijfel bij de Democraten sloegt toen toen Trump niet alleen de cruciale swingstates Ohio, North-Carolina en Florida op zijn hoed stak, maar ook de leiding nam in staten die als Democratische bijna-zekerheden golden, zoals Virginia, Michigan en Wisconsin. De gevolgen van de verkiezing van Trump kunnen in ieder geval buitengewoon groot zijn, zowel internationaal als nationaal.

Lees de gebeurtenissen na in onze livefeed:

Live