‘Zwaartekracht bestaat niet’
Albert Einstein. Foto: IMAGEGLOBE

Volgens de Nederlander Erik Verlinde, een gereputeerd fysicus, zat Einstein ernaast met zijn relativiteitstheorie.

Als de Nederlandse fysicus Erik Verlinde gelijk heeft, staat de natuurkunde ‘aan de vooravond van een revolutie’. En had Albert Einstein ongelijk, toen die in 1916 in zijn relativiteitstheorie beschreef aan welke wetten de zwaartekracht in de ruimte voldoet.

Verlindes claims doen de natuurkunde op haar grondvesten trillen. Om te beginnen bestaat volgens hem de zwaartekracht niet. Ze is een illusie die voortvloeit uit mysterieuze kosmische rimpelingen waarvan we de aard nog moeten doorgronden. Ook donkere materie zou een illusie zijn – wat kan verklaren waarom fysici al zo lang jacht maken op donkere-materiedeeltjes zonder die te hebben gevonden. Ook de oerknal veegt Verlinde van tafel.

Verlinde (54) is geen gek. Hij is een gereputeerd fysicus van de universiteit van Amsterdam, een specialist in de moderne snaartheorie, een tak van de natuurkunde die gebruikmaakt van gesofisticeerde wiskunde. Hij heeft zijn ideeën de voorbije jaren meermaals uiteengezet. Maar pas na lang aandringen beschikken fysici nu over een uitgeschreven versie van Verlindes theorie.