Woonkrediet wordt opeens duurder
archiefbeeld. Foto: Jimmy Kets

Voor het eerst in vele jaren hebben meerdere Belgische banken de rente op hun woonkrediet verhoogd. ‘Wellicht is het dieptepunt bereikt.’

De trendbreuk in de Belgische woningmarkt is onmiskenbaar. Uit een rondvraag van De Standaard blijkt dat meerdere Belgische banken de rente op hun woonkredieten voor het eerst in vele jaren hebben verhoogd.

KBC is daarover het meest transparant. De grootbank verhoogde onlangs meermaals de rente op woonkredieten, en dat voor verschillende looptijden. ‘De rentes voor een woonkrediet op 20 jaar zijn de afgelopen drie tot vier weken met 25 tot 30 basispunten gestegen. Voor de andere looptijden liggen de stijgingen in dezelfde lijn’, zegt woordvoerder ­Pieter Kussé.

Ook Argenta verhoogde op 2 november nog de rente op zijn driejaarlijkse herzienbare woonkredieten met 0,05 procent. ­Belfius en ING België maakten geen cijfers bekend, maar na lang aandringen gaven ook die banken schoorvoetend toe dat hun woonkredieten onlangs wellicht lichtjes duurder werden.

Hogere winstmarges

Alleen marktleider BNP Paribas Fortis houdt de hypotheekrente na jaren van dalingen onveranderd. Maar waarschijnlijk zullen op termijn zowat alle banken in België de lichte rentestijging volgen. De winstgevendheid van de banksector staat zwaar onder druk. En dit is een uitgelezen kans om de winstmarges te verhogen.

De banken benadrukken dat de recente verhogingen vooral een gevolg zijn van de hogere rente op de kapitaalmarkt. De rente op de tienjarige Belgische staatsobligaties (OLO) is sinds eind september met zo’n 30 basispunten gestegen. Datzelfde geldt voor de Duitse bunds. KBC voegt daaraan toe dat het voor de banken ook fors duurder is geworden om hun renterisico in te dekken. Met name voor het indekken van woonkredieten met vaste looptijden van 15 jaar en 20 jaar, merkt de bank een scherpe stijging van de tarieven.