Trump: 'Problemen met stemcomputers in heel het land'
Foto: AFP

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump wil ook op de dag van de Amerikaanse verkiezingen zelf nog niet bevestigen of hij het resultaat zal erkennen bij een verlies. ‘We zullen zien wat er gebeurt’, zei hij aan nieuwszender Fox. Trump. Maar wat gebeurt er als hij dat niet doet?

Tijdens het laatste debat tussen Donald Trump en zijn Democratische tegenkandidate veroorzaakte de Republikein onrust door te zeggen dat hij pas op de verkiezingsdag zelf zal beslissen of hij het resultaat zal erkennen. ‘Ik hou u in spanning’, zei hij toen aan de moderator. Nu het eindelijk zover is, blijft hij de boot afhouden.

Nadat hij in het bijzijn van zijn familie zijn stem had uitgebracht, zei hij aan een journalist van de LA Times nog te willen afwachten of hij de verkiezingsuitslag aanvaarrdde. Hij herhaalde die stelling tijdens een interview met nieuwszender Fox, waar Trump onder meer zei dat hij en zijn team nog zullen zien 'how it plays out', alvorens te beslissen of hij het al dan niet bij het resultaat van vandaag laat. Wat verderop tijdens het gesprek haalde hij aan hoe er meldingen zijn van niet correct werkende stemcomputers. Ook op Twitter maakte hij zich daar boos over.

Die bewering werd evenwel meteen live op CNN tegengesproken - al zei men wel dat er her en der wel degelijk problemen zijn. Zeker is alvast dat Trump zich niet zomaar gewonnen zal geven. In Nevada kwam het ook al tot een klacht tegen vermeende onrechtmatige stembusgang, maar die werd ongegrond verklaard.