VN: IS brengt duizenden burgers als menselijk schild naar luchthaven Mosoel
Foto: REUTERS

Jihadisten van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) hebben duizenden burgers ertoe gedwongen samen met hen weg te vluchten uit de Iraakse stad Hamam al-Alil, vlakbij Mosoel. De burgers werden als menselijk schild ingezet en zijn samengebracht aan de luchthaven van Mosoel, zo melden de Verenigde Naties.

De VN klagen al sinds enkele weken aan dat vluchtende IS-strijders burgers inzetten als menselijk schild. Vrijdag werden zo in de stad Hamam al-Alil maar liefst 1.500 families tegen hun wil naar de luchthaven gebracht, zo deelde een woordvoerder van het VN-Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten (UNHCR) dinsdag mee.

Hamam al-Alil, een vijftiental kilometer ten zuiden van Mosoel, werd maandag nog bevrijd door Iraakse troepen, Koerdische peshmerga en rebellengroepen. Daarmee bevestigt leger nogmaals zijn opmars, die uiteindelijk tot het verdrijven van IS uit hun bolwerk Mosoel moet leiden.

Eerder op de dag had de VN-organisatie ook al gemeld dat in de buurt van Mosoel meer dan 300 vroegere veiligheidstroepen en sjeiks ontvoerd werden door de terreurgroep.