Duits bondskanselier Angela Merkel heeft - naar eigen zeggen - op dagelijkse basis af te rekenen met cyberaanvallen en desinformatiecampagnes uit de hoek van Rusland.

Nadat eerder al de Amerikaanse regering beschuldigingen uitte aan het adres van Rusland, heeft nu ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel gezegd dat ‘Rusland mogelijk probeert om de Duitse verkiezingen van volgend jaar te beïnvloeden aan de hand van cyberaanvallen en desinformatiecampagnes’.

‘We hebben nu al dagelijks af te rekenen met informatie uit Rusland, of met internetaanvallen van Russische oorsprong, of met vervalste nieuwsberichten’, zei Merkel op een persconferentie met de Noorse eerste minister Erna Solberg.

Merkel antwoordde daarmee op de vraag of Duitsland, net als de Verenigde Staten, rekening moest houden met cyberaanvallen in verkiezingstijd. Washington beschuldigde Rusland vorige maand formeel van ‘inmenging’ door de hacking van Amerikaanse politieke instellingen.

De Duitse verkiezingen vinden plaats in september 2017. Merkel heeft nog niet bevestigd dat ze kandidaat is, maar over het algemeen wordt verondersteld dat ze een vierde ambtstermijn ambieert.