Dit zijn de mooiste kerstmarkten in Europa
De kerstmarkt in Keulen (2011) Foto: epa
Na een jaar afwezigheid, bouwen handelaren stilaan weer hun kraampjes op verschillende kerstmarkten op. Plan je nog een stedentrip in de feestperiode, dan tipt de Britse krant The Telegraph zestien locaties waar je de mooiste kerstmarkten - lees: met postkaartallures - vindt. Een overzicht.

Innsbruck, Oostenrijk

Niet één, niet twee, maar zes kerstmarkten sieren het Oostenrijkse stadje bijna twee maand lang. De mooiste vind je volgens de krant in Altstadt, waar de kraampjes tussen de middeleeuwse woningen staan. Ga je er nog voor Kerstmis heen, dan kom je misschien naar huis met handgeblazen decoratie voor in je eigen kerstboom.

Wanneer? Van 15 november tot 6 januari

Wenen, Oostenrijk

Hoewel de Duitsers beweren dat ze de kerstmarkt uitgevonden hebben, trekken veel toeristen vandaag naar Wenen voor de ultieme kerstbelevenis. De Christkindlmarkt op het grote plein voor het stadhuis bestaat ondertussen al 700 jaar en wordt bestempeld als het meest veelzijdige kerstevenement - 150 kraampjes, check! - van Europa.

Wanneer? Van 12 november tot 24 december

Straatsburg, Frankrijk

Het hele jaar door is Straatsburg een plek voor fans van traditionele charme, maar in de kerstperiode is het er nog magischer. Hier worden sinds 1570 festiviteiten georganiseerd op en rond Place Kléber, waar een enorme kerstboom staat. Vandaag kuier je over geplaveide wegen langs elf markten. Stop zeker aan een kraampje waar ze bredeles verkopen, koekjes met verschillende smaken, gaande van hazelnoot tot kaneel. Hang ze in je kerstboom of eet ze gewoon op.

Wanneer? Van 25 november tot 31 december

Hamburg, Duitsland

Deze stad heeft met vijftien kerstmarkten voor ieder wat wils, tenzij je beter bekend bent als de grinch. Liefhebbers van een traditionele kerst moeten naar het Place Brogile voor het stadhuis Hôtel de Hanau-Licthenberg. Kinderen kunnen zich uitleven in de Spielzeuggasse en romantische zieltjes vinden vast een glamoureus cadeau voor hun wederhelft op de markt in de Jungfernstieg. Te veel volk? Er is ook een minder drukke markt aan het water in Fleetinsel. Er is zelfs een X-rated kerstmarkt voor ondeugende bezoekers.

Wanneer? Van 21 november tot 23 december

Stuttgart, Duitsland

Hier kan je je sinds 1692 in stijl voorbereiden op het kerstfeest. Het oude stadscentrum is autovrij en van de Schlossplatz tot de Marktplatz wandel je op kasseiwegen langs om en bij de driehonderd, prachtig versierde, kerstkraampjes. Tip voor souvenirs: zoek naar specialiteiten uit de Zwarte Woud-streek, zoals vilten en borstels met paardenhaar.

Wanneer? Van 23 november tot 23 december

Rijsel, Frankrijk

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert de Noord-Franse stad Rijsel ook een kerstmarkt op Place Rihour, waar je een grote keuze hebt aan kerstartikelen en veel lokale specialiteiten. Een bezoekje aan de kerstmarkt combineren met wat shoppen? In de buurt barst het van de gezellige boetieks. Naast Belgische toeristen komen er vooral veel Britten de kerstmarkt bezoeken met de Eurostar.

Wanneer? Van 18 november tot 30 december

Worms, Duitsland

Een uur ten zuiden van Frankfurt vind je ‘de oudste stad van Duitsland’. Worms bewijst dat klein heel fijn kan zijn. Op het marktplein staan vijftig kraampjes, hangen lichtsnoeren die het extra gezellig maken en kan je de kunsten van ervaren en net niets minder ervaren ijsschaatsers bewonderen op de piste. In de kerststal kunnen kinderen echte dieren aaien.

Wanneer? Van 21 november tot 23 december

Keulen, Duitsland

Voor een authentieke kerstmarkt moet je in Duitsland zijn. In Keulen bijvoorbeeld, daar gaan jaarlijks zeven kerstmarkten door. De grootste vier liggen net naast de Keulse Dom en lokken jaarlijks ongeveer twee miljoen toeristen. Vooral de middeleeuwse markt vlakbij het chocolademuseum staat op het verlanglijstje van veel bezoekers.

Wanneer? Van 21 november tot 23 december

Stockholm, Zweden

Vijfhonderd jaar geleden werd de eerste kerstmarkt georganiseerd op Stortorget, een plein in het oude stadsgedeelte Gamla Stan. De markt die je vandaag aantreft voor het Nobelmuseum, op een steenworp van het koninklijk paleis, bestaat ‘slechts’ honderd jaar is er een waar alle Zweedse tradities samenkomen. Leuk detail: de meeste spullen die je dar vindt, zijn heel betaalbaar.

Wanneer? Van 23 november tot 23 december

Bologna, Italië

Hier kuier je onder meer langs kraampjes met zicht op de Cattedrale Metropolitana di San Pietro, gebouwd in de twaalfde eeuw. Voorzie wat plaats in je buik om te genieten van uitstekend voedsel zoals marsepeinen vruchten en citrusvruchten gedoopt in donkere chocolade. Of proef eens torrone, nougat met noten en honing die speciaal wordt gemaakt voor het feestelijke seizoen.

Wanneer? Van 20 november tot 6 januari

Trondheim, Noorwegen

Zeg niet zomaar kerstmarkt tegen het evenement in dit stadje, want hier waan je je een figurant in een kerstfilm. Want een sledetocht, dat kan hier. Erna kan je jezelf even opwarmen met plaatselijke specialiteiten zoals een gedroogd hertenvlees en wafels met blauwe bessen.

Wanneer? Van 9 december tot 18 december

Boedapest, Hongarije

Voor een bezoek aan een kerstmarkt in Boedapest voorzie je best wat tijd. Verspreid over Vorosmarty en het Sint-Stefanusplein vind je om en bij de honderd kraampjes. Naast specialiteiten kan je er handgemaakte souvenirs kopen waar het thuisfront vast blij mee wordt met Kerstmis.

Wanneer? Van 13 november tot 6 januari

St.Gallen, Zwitserland

Op een uur rijden van Zürich vind je een stadje dat het allemaal heeft: een barokke kathedraal, middeleeuwse panden en bergtoppen die met sneeuw zijn bedekt. Op deze kerstmarkt bewonder je ook de grootste kerstboom van Zwitserland en hoor je traditionele liedjes, gebracht door een koor. Een tip? Proef het lokale gebakje biberli, een soort peperkoek.

Wanneer? Van 24 november tot 24 december

Brugge, België

Ook de Belgische stad prijkt op de lijst van The Telegraph. Wat je volgens medewerkers zeker moet doen? De Grote Markt en bewonderen, de vele winkeltjes in de schaduw van het belfort bezoeken en zeker het Simon Stevinplein niet vergeten.

Wanneer? Van 18 november tot 1 januari

Vilnius, Litouwen

In de kerstperiode worden in de Litouwse hoofdstad kosten noch moeite gespaard: het centrum wordt tot in de puntjes versierd. Pronkstuk is de televisietoren die voor de gelegenheid wordt omgetoverd in een reusachtige kerstboom met duizenden lichtjes.

Wanneer? Van 26 november tot 29 december

Praag, Tsjechië

Kinderkoren brengen extra sfeer terwijl je de kraampjes afschuimt op het beroemdste plein van de stad, Staromestské námestí. Een enorme kerstboom staat in het middelpunt van de belangstelling. Hier onder meer te koop: trdelnik, een traditioneel gebakje en origineel houten speelgoed.

Wanneer? Van 26 november tot 1 januari