Pro League wil meer respect voor refs: nu ook zware boetes bij wangedrag stafleden
Foto: VDB

De Pro League, die de belangen van de 24 profclubs behartigt, zal op korte termijn “significante boetes” opleggen aan clubs waarvan een lid van de technische staf naar de tribunes wordt verwezen. Dat heeft gedelegeerd bestuurder Pierre François maandagavond aangekondigd in Tubeke, waar een besloten vergadering tussen scheidsrechters, trainers en managers plaatsvond.

“Het respecteren van de scheidsrechters is noodzakelijk voor het imago van de competitie, van de Pro League en haar clubs”, verduidelijkte François dinsdag in een persbericht. De Pro League zal de hoogte van de geldstraffen “op korte termijn opnemen in zijn interne reglement”.

Eerder dit jaar wijzigden de bondsregels al zodat trainers die een schorsing uitzitten niet langer vanuit de tribunes instructies kunnen geven aan hun assistenten in de dug-out of hun spelers op het terrein. “Net als spelers die een rode kaart hebben, moeten leden van de technische staf hun schorsing effectief uitzitten. Dat wil zeggen dat trainers niet langer vanuit de tribunes kunnen coachen”, verklaarde Ludwig Sneyers, directeur-generaal van de Pro League, in mei. De Pro League gaat nu nog een stapje verder door wangedrag in de dug-out te beboeten.