Vijf aandelen die u volgens Sam Hollanders (SMART Capital) nu moet kopen
Sam Hollanders.

Sam Hollanders, waardebelegger en auteur van SMART Capital, selecteert vijf aandelen die hij nu zou kopen. Let op, wel enkel in gediversifieerde portefeuille.

Deze vijf aandelen zijn een momentopname en kunnen ten allen tijde wijzigen, misschien zijn ze morgen al anders. Met mijn beleggingsstijl, waardebeleggen, gebeurt dit nu niet zo vaak, maar u weet nooit wat er morgen in het nieuws verschijnt. Opvolging vind ik dan ook zeer belangrijk.

De vijf aandelen van vandaag zijn allemaal aandelen die ik zelf in portefeuille heb.

Anglo Eastern Plantations

Anglo Eastern Plantations (AEP) is actief in de sector van palmolie. Waarom palmolie? Het is de goedkoopst te produceren plantaardige olie. Voor de productie van eenzelfde hoeveelheid is ook minder oppervlakte nodig, wat in deze tijden van toenemende wereldbevolking en steeds schaarsere landbouwgrond, niet onbelangrijk is.

Alle palmolieproducenten zijn vandaag goedkoop. De hoofdredenen hiervoor zijn de goede oogsten van concurrerende producten zoals soja en maïs, en de lage prijs voor olie.

AEP is echter nog wat goedkoper, niet alleen omdat deze kleiner is, maar ook omdat de uitbreidingsplannen niet altijd even vlot liepen. Op zich geen probleem, maar door de vertragingen waren een aantal jonge arealen vorig jaar, aan de lage prijzen, niet winstgevend. Het resultaat ging over 2015 dan ook in het rood, en dat zien beleggers niet graag.

Vijf aandelen die u volgens Sam Hollanders (SMART Capital) nu moet kopen
Palmolienoten. Foto: AFP

AEP noteert vandaag echter zo laag dat het goedkoper is voor een concurrent om AEP over te nemen dan zelf een areaal oliepalmen te planten. De aanleg en onderhoud van zo’n areaal komt ongeveer neer op $9.000 - ­$11.000 per hectare. AEP noteert vandaag rond $5.000 per hectare.

Anglo Eastern Plantations noteert op de beurs in Londen. Bovendien heeft het met mevrouw Siew Kim Lim, die 51,08 procent van de aandelen bezit, een stabiele referentieaandeelhouder.

Noble Corporation

Noble Corporation is een aanbieder van boorplatformen voor de offshore olie-industrie. Deze keuze kan dan ook een enorm succes worden, ofwel wordt er volgend jaar mee gelachen. Wat de olieprijs gaat doen en op welke termijn, daar durf ik niets over zeggen.

Wat ik wel durf zeggen is dat Noble één van de sterkste bedrijven is in deze sector. Er werd de afgelopen jaren te veel geïnvesteerd in de offshore olie-industrie waardoor er een overcapaciteit is. Dat in combinatie met de lage olieprijs waardoor de maatschappijen opdrachten uitstellen of schrappen zorgt ervoor dat het voor Noble en haar concurrenten vechten is om te overleven.

Maar bij Noble werd op 15 juni van dit jaar de laatste betaling gedaan van $409 miljoen voor de Noble Lloyd Noble, het laatste van 15 hoge specificatie schepen die in 2011 werden besteld. De grote kapitaaluitgaven zijn hiermee afgerond voor enige tijd.

Daarnaast kwam Noble onlangs met het bericht dat ze het dividend volledig schrappen. Verschillende fondsen worden door interne regels hierdoor verplicht om hun aandelen te verkopen.

Dit maakt dat Noble noteert aan slechts 2,04 keer de winst. Uiteraard is dit omdat de markt verwacht dat Noble de verliezen gaat opstapelen. Maar we mogen niet vergeten dat de scherpe daling van de olieprijs twee jaar geleden begon en dat Noble tijdens deze periode toch winstgevend kon blijven.

Kortom Noble is vandaag spotgoedkoop als we een langere tijdshorizon voor ogen houden. Misschien voor dit aandeel best afspraak binnen drie jaar voor het resultaat?

Azkoyen

Het Spaanse bedrijf Azkoyen ontwerpt, maakt en verkoopt verkoopautomaten, beveiligings- en toegangssystemen en technische oplossingen voor betalingssystemen.

Azkoyen is voornamelijk actief in Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België, Duitsland, Nederland en Colombia. UIteindelijk levert het vanaf deze locaties aan 60 landen.

Kortom, Azkoyen bezit uitstekende technologie voor het ontvangen van geld.

Zoals we vorige maand hebben mogen ondervinden bij de aankondiging van de ontslagen bij ING staat de technologie niet stil. Broodautomaten en supermarkten vervangen steeds meer bakkers. In die supermarkten vervangen zelfscanning en betaalterminals de kassiersters,... .

Dit zijn nog maar enkele voorbeelden, waarbij de producten van Azkoyen een oplossing bieden.

In de afgelopen vijf jaar werd bij Azkoyen hard gewerkt aan operationele performantie en werden de schulden flink teruggedrongen. Waar in 2011 de totale rentedragende schuld nog op 58 miljoen euro stond, bedroeg deze eind 2015 nog de helft met 24 miljoen euro.

Ook in het eerste halfjaar van 2016 heeft men flink verder gewerkt aan deze schuldafbouw. De rentedragende schuld bedroeg eind juni nog 11,06 miljoen euro. De betere performantie en beter beheer van het werkkapitaal zorgden voor deze snelle afbouw van de schulden.

Azkoyen is marktleider in een zeer specifieke niche, maar blijft een klein bedrijf. Met een marktkapitalisatie van 138,3 miljoen euro en met maar gemiddeld voor 55.000 euro verhandelde aandelen per dag, kan de koers flink schommelen.

Stock Spirits

Vijf aandelen die u volgens Sam Hollanders (SMART Capital) nu moet kopen
Amundsen vodka, een van de merken van Stock Spirits. Foto: stockspirits

Stock Spirits Group maakt en verkoopt sterke drank. De belangrijkste afzetmarkten (88 procent van de omzet) zijn Polen, Tsjechië en Italië. Onder de producten vinden we vodka, smaaklikeuren op basis van vodka, wijn, rum, jenever, limoncello,...

Hoewel het bedrijf in London noteert, en haar hoofdkwartier heeft in Woodburn Green in het Verenigd Koninkrijk, haalt het zijn omzet in Europa en rapporteert het haar cijfers in euro.

Niet alleen verkoopt Stock Spirits voornamelijk in Europa, ook de productie vindt plaats op het vasteland. De twee grootste productiesites zijn te vinden in Lublin (Polen) en Plzen (Tsjechië). Daarnaast is er ook nog een kleine distilleerderij in Tsjechië en een ethanol distilleerderij in Duitsland. Deze laatste is goed voor 44% van de alcohol die ze zelf gebruiken in hun producten.

In november van vorig jaar moest Stock Spirits een winstwaarschuwing uitsturen door de zwakke resultaten in Polen en hiervan is de koers nog steeds niet hersteld.

De markt in Polen blijft moeilijk met hevige concurrentie en druk op de marges. Stock Spirits heeft hier dit jaar dan ook fors ingegrepen door wijzigingen in het beleid en management door te voeren en de kosten aan te pakken.

Dit begint zijn vruchten af te werpen. Dankzij deze veranderingen is de prijs voor de productie van de dranken fors lager, waardoor de verkoopprijs in de winkels ook lager kan en het verschil met andere merken is verkleind. Het resultaat is een stabilisatie van het marktaandeel in Polen

De markt ziet deze veranderingen nog niet en ziet enkel een klein bedrijf dat in Londen noteert en waar ook de Brexit-angst voor een deel speelt. Nochtans heeft Stock Spirits geen hinder van het lagere pond.

Hunter Douglas

Hunter Douglas is actief in de fabricage en verkoop van raambekleding en architecturale producten. Met raambekleding verstaan we onder andere rolgordijnen, gewone gordijnen en zowat alles wat je maar kan bedenken dat dient als bekleding voor een raam. Het bekendste, zeker in Europa, is Hunter Douglas echter van haar jaloezieën onder de merknaam Luxaflex.

Het enige waar ik me bij dit bedrijf soms zorgen over maak zijn de vele overnames. Deze moeten allemaal in goede banen worden geleid. Een tweede punt is de lagere liquiditeit van het aandeel. De familie Sonnenberg bezit 99,4 procent van de preferente aandelen en 81,2 procent van de gewone aandelen. Daardoor blijven veel institutionele investeerders er van af. De gemiddelde dagomzet op de beurs is slechts 300.000 euro ondanks de marktkapitalisatie van 1,6 miljard euro.

Sam Hollanders is waardebelegger en auteur van SMART Capital. Via de website BeursLoper.com probeert hij de kunst van het beleggen zo eenvoudig mogelijk te maken en de oorzaken van de menselijke fouten bij het beleggen bloot te leggen. Hij deelt zijn ervaringen als belegger en lessen van de grootste beleggers aller tijden.