Britten boos over chocoladereep: ‘Zie je wel dat de Brexit gevolgen heeft’
Boven: zo zag Britse Toblerone er voordien uit. Onder: zo ziet Britse Toblerone er voortaan uit. Foto: AP

First things first moeten de Britten gedacht hebben, en daarom praten ze vandaag niet over de Amerikaanse verkiezingen, maar vooral over de chocoladerepen van Toblerone. Die hebben een metamorfose ondergaan en ‘lijken nu meer op een fietsenrek’.

Toblerone, een bekend merk van Zwitserse chocolade, heeft een kleine vormverandering doorgevoerd aan zijn chocoladerepen voor de Britse markt. Een actie die het bedrijf niet in dank wordt afgenomen. Op de Britse sociale media wordt al een hele dag lang amper over andere onderwerpen gepraat - en dat op de dag van de Amerikaanse verkiezingen.

Lees verder onder de tweet.

Oorspronkelijk ziet een chocoladereep van Toblerone eruit als een - Zwitserse - bergketen. Dat doet hij nog steeds, zij het met plots heel wat meer open ruimte tussen de verschillende pieken. De chocoladepunten zijn heel wat smaller geworden, de ruimtes ertussenin breder. ‘Ziet er nu meer uit als een fietsenrek’, klaagt een fan op Twitter.

De repen van 400 gram en 170 gram wegen nu respectievelijk 360 en 150 gram. Maar aan de verpakking noch aan de prijs is iets veranderd. Gevolg: veel consumenten die nietsvermoedend een reep openen, voelen zich bekocht. ‘Waarom heeft men de reep niet gewoon korter gemaakt?’, vragen velen zich af. ‘Bowie dood, de Brexit, Trump... Net nu ik dacht dat 2016 niet slechter kon worden, veranderen ze de Toblerone’, treurt een fan.

‘Gewicht compenseren’

De verandering werd de afgelopen maanden geleidelijk doorgevoerd door het Amerikaanse bedrijf Mondelez International, dat Toblerone op de markt brengt. De transformatie was noodzakelijk om kosten te besparen, meldt het bedrijf op zijn Facebookpagina. ‘We willen dat onze klanten waar voor hun geld krijgen, maar net als veel andere bedrijven, merken we hogere kosten voor heel wat ingrediënten. Om het betaalbaar te houden en de driehoekige vorm te bewaren, moesten we het gewicht compenseren.’

Lees verder onder de berichten.

Dat de vormverandering - voorlopig - enkel in Groot-Brittannië werd doorgevoerd, heeft volgens Mondelez International niets met de Brexit of met de koersdaling van het Britse pond te maken. In tegenstelling tot wat vele Twitteraars suggereren.